Orădenii pasionaţi de istorie, în mod deosebit de istoria serviciilor secrete, au participat, vineri, la lansarea unor cărţi de specialitate. De-a lungul a două ore, autorii, istoricii Cristian Troncotă şi Corvin Lupu au purtat auditoriul prin câteva dintre momentele grave ale istoriei Europei, oprindu-se asupra câtorva mai controversate, cu efecte în zilele noastre.
"Nu mai ascundeţi adevărul"
Moderatorul evenimentului, universitarul Ion Zainea, a plecat de la premisa că istoria trebuie să fie scrisă de către profesionişti, astfel ca domeniul să poată ieşi din criza de încredere în care a fost aruncat în perioada comunistă şi în care a rămas după anul 1989. Cu referire la volumul "Momente şi personalităţi din istoria serviciilor secrete româneşti 1924-1989", a lui C. Troncotă, vorbitorul a precizat că "domeniul serviciilor secrete este unul extrem de spectaculos, greu de pătruns".
"Nu mai ascundeţi adevărul, că va deveni necruţător când va fi aflat!". În această manieră şi-a început C. Troncotă prezentarea, oferind ca exemplu modul cum unuia dintre cei mai importanţi activişti comunişti ai anilor ´40 din România, Ştefan Foriş, i-a fost creată o imagine proastă tocmai pentru a fi dat la o parte şi pentru a se lăsa loc lui Gheorghe Gheorghiu Dej să acceadă la şefia partidului. Amintidu-şi de perioada în care şi-a început doctoratul, Troncotă îşi amineşte că "în anii ´90, generalii de la Academia Militară erau greu de convins că toate deciziile politice din perioada comunistă erau luate conform solicitărilor serviciilor secrete".
Din informaţii secrete
Dar "intelighenţia românească" a avut putere atât înainte, cât şi după comunism. "Când a atacat Uniunea Sovietică, în 1941, generalul Ion Antonescu ştia că urmarea va fi contraatacul, adică bolşevizarea României", a spus Troncotă.
Completând, a arătat că "doar prin publicarea documentelor SSI-ului (Serviciul Secret din Informaţii din perioada interbelică – n.r.) vom putea afla adevărurile ascunse şi vom putea înţelege istoria României".
Referindu-se la "teroriştii" din decembrie 1989, vorbitorul a arătat că persoane precum Ion Iliescu, Mircea Dinescu și Ion Caramitru ar fi făcut parte dintr-un aparat de dezinformare numit Masinkovka, povestea cu securiştii deveniţi terorişti fiind o dezinformare.
Asasinatele din 1989
Corvin Lupu, cadru didactic la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, a amintit că, la începutul perioadei comuniste din România, Moscova a dat ordin ca "toate instituţiile de forţă să fie conduse de minoritari – Securitatea, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Finanţe, Ministerul de Externe, toate erau controlate de evrei". Totuşi, a arătat Lupu, România a avut relaţii politice foarte bune cu Israel pe toată perioada comunistă, "iar după 1989 au început acuzaţiile de genocid, holocaust, o întoarcere cu 180 de grade a declaraţiilor".
Cu privire la istoria recentă, acelaşi C. Lupu a precizat că "în decembrie 1989 o serie de militari, organizaţi, şi-au asasinat şefii, între care generalul Vasile Milea (ministrul apărării naţionale – n.r.), au lichidat conducerea statului şi au adus o alta. De aici o înlănţuire care continuă şi azi". Totodată, pentru aţâţarea populaţiei la revoltă, "criza din anii ´80 a fost impusă", arată Lupu, aceasta fiind o componentă a procesului lung de înlocuire a lui Nicolae Ceauşescu din fruntea României de către URSS, început în anul 1969 prin planul Dnestr.
Alături de volumul deja amintit, în cadrul evenimentului au fost disponibile pentru achiziţie titlurile "Duplicitarii" a lui Cristian Troncotă, respectiv "Trădarea Securităţii în decembrie 1989" şi "Confruntări româno-evreieşti" ale lui Corvin Lupu, volume bazate pe numeroase documente de arhivă inedite. Ele se găsesc în librării.
La finalul prezentării, cei din sală au putut adresa întrebări şi au primit autografe din partea autorilor.