Salariile funcţionarilor şi personalului contractual din Consiliul Judeţean şi din toate instituţiile subordonate acestuia rămân îngheţate pe tot parcursul anului 2021, la nivelul la care au fost plătite în cursul anului trecut.

O hotărâre în acest sens a fost adoptată marţi la propunerea preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, cu voturile consilierilor PNL şi UDMR.

"Aţi minţit?"

Proiectul de hotărâre "privind salariile de bază pentru personalul aparatului de specialitate şi pentru personalul instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean Bihor, ale căror salarii au fost stabilite prin hotărâri de Consiliu" prevede că în anul 2021 "cuantumul brut al salariilor de bază se menţine la nivelul aferent al lunii decembrie 2020". Acesta a fost adoptat cu opoziţia celor şase consilieri judeţeni ai PSD Bihor în cadrul reuninii de marţi a deliberativului.

Liderul social-democraţilor din CJ, Felix Cozma, a susţinut că "nu înţeleg logica acestei măsuri" şi a mai spus că îşi aminteşte că în toamna anului trecut, când preşedintele Ilie Bolojan a iniţiat reducerea organigramelor, acesta ar fi declarat că din economiile astfel rezultate "vor fi crescute salariile celor de la DGASPC". "Ce se întâmplă, aţi minţit?", a spus PSD-istul, cu toate că Bolojan nu făcuse, nici pe departe, această promisiune.

"Ar fi imoral"

"Nu reţin să fi spus aşa ceva", a replicat şeful CJ Bihor, abţinându-se de la alte comentarii.

În schimb, Bolojan a explicat că actualul Guvern a adoptat o Ordonanţă prin care au fost plafonate salariile angajaţilor din administraţia centrală, începând de la miniştri şi până la angajaţii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţe. Deşi acest act normativ nu se referă la salariile personalului din administraţiile publice locale, Bolojan consideră că ar fi "incorect" să fie crescute, prin raportare la colegii din administraţia centrală, şi "imoral", având în vedere situaţia cu care se confruntă angajaţii din sectorul privat.

"Salariul minim s-a mărit, ar fi trebuit să indexăm şi salariile noastre, ceea ce ar fi incorect, ţinând seama de plafonarea salariilor din administraţia centrală, şi ar fi imoral, ţinând cont de situaţia sectorului privat, în care angajaţii din HoReCa, de exemplu, nu au salarii deloc", a argumentat Bolojan.