1789 de avertismente şi 600 de amenzi au aplicat, în acest an, poliţiştii locali din Oradea pe numele unor persoane fizice şi juridice, care nu şi-au întreţinut proprietăţile, contribuind astfel la înmulţirea ambroziei.

“Buruiana este cea mai alergenică plantă din România, e un pericol pentru sănătatea publică”, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Florica Cherecheş, care a anunţat că a depus în Parlament un proiect de lege cu măsuri pentru stârpirea plantei şi sancțiuni severe pentru neconformare.

Actul normativ prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor fi obligaţi cel puţin o dată pe an la lucrări de întreţinere a lor, în caz contrar fiind pasibili la sancţiuni pornind de la avertisment scris cu termen de conformare care, dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile propuse sunt de la 200 lei la 1000 lei pentru persoane fizice şi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane juridice.

“Legea are și o componentă de prevenție, pentru că multă lume nu cunoaște planta și nu se poate feri de ea. Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, va fi obligată să desfăşoare anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu autorităţile publice locale, direcţiile agricole şi de sănătate publică, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acestei plante”, a spus Cherecheş.

În Oradea, există hotărâri de Consiliu din 2006 și din 2009 (HCL 725/2006 și HCL 429/2009) prin care se prevăd obligațiile proprietarilor de teren de a și le întreține, cu referiri exprese la ambrozie. În caz de neconformare, ambele hotărâri prevăd și amenzi contravenționale. 

“O problemă permanentă a Primăriei Oradea e cu terenurile din aproprierea căilor ferate, pe care CFR nu le întreţine. Li s-au aplicat trei amenzi deja, dar tot nu-și curăță terenurile, spre nemulțumirea cetățenilor care suferă cumplit de alergia aceasta”, a arătat deputatul PNL.