Promulgată la finalul anului trecut, legea care reglementează acordarea bacșișului în restaurantele și barurile din România prevede obligativitatea operatorilor economici de a evidenția aceste sume de bani pe bonul fiscal. Bacșișul este impozitat. 

Într-un prim pas, clienții trebuie să primească o notă de plată, putând să aleagă ce procent din consumație vor să lase bacșiș. De asemenea, ei pot să opteze pentru a nu lăsa sume în plus. Abia apoi se emite bonul fiscal. 

Concret, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Cluj-Napoca arată, într-o informare pe această temă, că „operatorii economici vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației, precum și o rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a bacșișului”.

Merită subliniat că le este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. De asemenea, dacă se livrează produsele la domiciliul clienţilor, nu este obligatorie menționarea bacșișului pe bonul fiscal.

„Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor. De asemenea, bacşişul nu poate fi asimilat, din punct de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”, a mai transmis DGRFP Cluj-Napoca. 

Sumele încasate sub formă de bacșiș se înregistrează în contabilitatea agentului economic şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.

„Sumele provenite din distribuirea bacșișului sunt impozabile la salariați, ca venituri din alte surse. Impozitul datorat de salariat în cotă de 10% se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către operatorul economic și se achită la bugetul de stat, potrivit art.115 din Codul Fiscal. Nu se datorează contribuții sociale obligatorii”, se arată în informarea Finanțelor. 

Nerespectarea noii legi (Legea nr. 376/2022) privind acordarea bacșișului se sancționează cu amenzi între 2.000 de lei și 4.000 de lei. Reglementările trebuie respectate „pentru activitatea de restaurant corespunzătoare codului CAEN 5610 și pentru activitatea corespunzătoare codului CAEN 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!