Cine cui îi ia pâinea de la gură? Şi mai ales prin ce metode, etice şi conforme cu legile profesiei, sau cu legea sălbatică a junglei?

Deşi prima chestiune n-ar fi treaba lor, la cea de-a doua întrebare trebuie să găsească un răspuns poliţiştii din Sârbi, care s-au trezit săptămâna trecută cu o reclamaţie de pomină: asistentul unui medic veterinar a fost fugărit cu maşina de către celălalt doctor veterinar din comună, supărat că din cauza concurenţei i s-au subţiat veniturile.

Doctor Haos

Doctorul Gavril Buzle e cunoscut ca un cal breaz între veterinarii bihoreni, după ce în urmă cu şapte ani a stârnit o adevărată răscoală în comuna Sârbi, una cu foarte mulţi crescători de animale. Fost şef al filialei comunale a PSD, dar considerat mai puţin pasionat de meserie, omul a fost la un pas să-şi piardă dreptul de a mai practica profesia din cauza neregulilor comise în calitate de concesionar aflat în contract cu DSVSA Bihor. Aceasta îi plătea serviciile veterinare obligatorii în Sârbi, de care însă se achita fie superficial, fie deloc.

Conflictul cu sătenii a început în 2008-2009, când oamenii s-au trezit că nu primeau de la APIA subvenţiile pentru creşterea animalelor. Motivul? Veterinarul angajat de DSVSA să le identifice animalele (caii prin microcipare, iar vitele prin crotalierea urechilor) ori nu făcea această operaţiune, ori nu mai introducea în baza de date "CNP-urile" animalelor, pentru ca proprietarii să poată fi subvenţionaţi. Asta se întâmpla la unii săteni. Căci la alţii, care îi împărtăşeau simpatiile politice ori îi erau rude, făcea pe dos: le punea chiar mai multe animale decât aveau în bătătură.

Vinovat şi sancţionat

"La unii le-o trecut în acte mai multe vite decât au, la alţii mai puţine ori deloc", acuza un sătean din Burzuc, Florian Sabău. Lui, de pildă, deşi avea cinci vite, Buzle nu i-a consemnat niciuna, aşa că n-a primit defel subvenţie. Împreună cu alţi localnici, l-a reclamat la DSVSA, la Prefectură şi la Poliţie, bănuindu-l că şi-a însuşit nu doar onorariile primite de la DSVSA pentru crotalieri şi vaccinări fictive, câte 10-15 lei pe animal, ci şi subvenţiile de la APIA, între 400 şi 700 lei per capita. Între numărul de animale fictive şi cele raportate era o diferenţă totală de 400 de vaci, astfel că veterinarul şi-ar fi tras din decontări cel puţin 4.000 lei necuveniţi, iar din subvenţii aproximativ 200.000 lei.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a verificat activitatea veterinarului Buzle şi a confirmat neregulile, amendându-l cu 10.000 lei. Totodată, Colegiul Medicilor Veterinari i-a aplicat o "mustrare severă", ultima sancţiune înaintea excluderii din profesie. În fine, DSVSA i-a suspendat contractul de concesiune pentru Sârbi, veterinarul nemaiputând profesa decât după ce, în 2012, a câştigat procesul intentat pentru anularea interdicţiei.

Back in business

06_Corneliu_Maier_bihoreanul.jpgÎntre timp, fiindcă nu putea lăsa comuna fără medic concesionar, în ale cărui competenţe intră identificarea animalelor şi efectuarea vaccinărilor obligatorii, precum şi prevenţia bolilor, DSVSA a numit în Sârbi un interimar, pe doctorul Cristian Năndrean. Ameninţat de Buzle să-i părăsească "teritoriul", acesta a renunţat, iar Direcţia a pus un altul, pe Corneliu Maier (foto), titularul unei circumscripţii din apropiere, Roşiori. În 2012, când Buzle şi-a recăpătat dreptul de practică, instituţia a scos la licitaţie circumscripţia Sârbi, iar Maier i-a lăsat "pârtie" liberă.

"Doctorul Buzle m-a rugat să nu mă înscriu la licitaţie deoarece are familie de întreţinut. Din motive colegiale şi umane, nu m-am prezentat la licitaţie şi l-am lăsat pe el. Am greşit!", spune acum Maier. De ce? Localnicii din Sârbi au continuat să apeleze la el pentru tratarea animalelor, chiar dacă serviciile obligatorii au rămas în monopolul lui Buzle. "Medicina veterinară e o profesie liberală, iar medicul poate practica oriunde pe teritoriul ţării, aşa că în Sârbi am mai făcut doar tratamente, la cererea proprietarilor de animale", explică Maier.

Pleacă!

O vreme, concurenţa între concesionarul angajat de DSVSA şi cel preferat de săteni s-a desfăşurat fără incidente. La începutul acestei luni, însă, cum Maier nu prididea solicitărilor localnicilor, şi-a angajat pentru activitatea din Sârbi un asistent. Numai că veterinarul "locului" n-a fost de acord. Asistentul Marius Mocuţa a ajuns în comună pe 3 martie, iar după doar două săptămâni, pe 17 martie, a fost silit să plece!

"Marţea trecută, chemat de un cetăţean să-i fac vaccinarea la păsări, contra holerei aviare, m-am deplasat în satul Chioag. În timp ce lucram, în curtea omului a apărut un bărbat, care m-a rugat să ies, iar în faţa casei doctorul Buzle m-a luat la rost, cine sunt şi ce caut acolo. I-am zis că sunt angajatul doctorului Maier, iar când mi-am terminat treaba şi am vrut să plec spre Sârbi, mă aştepta în stradă. A ambalat motorul maşinii şi a pornit în viteză spre mine, ca şi când ar fi vrut să mă lovească. Am scăpat numai pentru că m-am aruncat în şanţ", spune asistentul. Aşa căzut cum era, tot a fost ameninţat de Buzle că o s-o "păţească urât" dacă nu dispare din Sârbi.

După câteva minute, când a urcat în maşină s-o ia spre centrul de comună, Mocuţa a fost blocat de Buzle, care s-a pus de-a curmezişul drumului. "S-a dat la o parte numai când s-a apropiat altă maşină", zice asistentul, care şi-a anunţat şeful, iar apoi s-a dus la Postul de Poliţie să depună o reclamaţie. După încă o zi, ca să evite alte incidente, şi-a luat lucrurile din casa pe care tocmai o închiriase şi s-a înapoiat la Salonta, de unde venise.

Hulit şi de neamuri

La cinci ani după suspendarea din activitate şi la trei după revenirea în Sârbi, doctorul Buzle încă e considerat de mulţi localnici drept un medic nepriceput, iar ca om sub orice critică. O bătrână, Ileana Baicu, a declarat BIHOREANULUI că Buzle ori nu răspunde la telefon când e chemat, ori promite că va da curs solicitărilor, dar nu o face. "Când fiică-mea l-a sunat să vină să pună crotaliile la două viţele pe care vreau să le vând, că-s bolnavă şi nu le mai pot ţine, i-o închis telefonul. Nu ştampilează paşapoartele animalelor, iar când l-am chemat să vaccineze câinii, deşi era obligat prin contractul cu DSV-ul, n-a venit".

"Nu te poţi baza pe el. Aproape toată comuna a semnat să fie schimbat. Dacă îl chemi la tratament, ar fi în stare să vină cu apă chioară, nu cu medicamente. La unul i-o cerut un milion, că o zis că nu are bani de medicament, da’ după ce i-o luat banii n-o mai mers să facă tratamentul", spune alt localnic, Florian Sabău.

Culmea, pe Buzle îl displac şi neamurile. Nevasta viceprimarului din Sârbi, Voichiţa Chiş, deşi îi este verişoară primară, îl descrie cu epitete zoologice de nereprodus în ziar. E foc de supărare pentru ca Buzle i-a crotaliat vacile, dar nu le-a trecut în baza de date, aşa că n-a putut primi subvenţii de la APIA. "Îl chemăm numai de musai, pentru vaccinări şi analizele obligatorii, în rest chemăm alţi doctori", spune verişoara lui Buzle.

"Niciun bai"

Căutat de BIHOREANUL, doctorul Buzle a susţinut iniţial că între el şi asistentul colegului Maier n-a fost niciun incident. Abia după ce reporterul i-a amintit de reclamaţia depusă de Mocuţa la Poliţie, între timp ajunsă la Parchetul Oradea, medicul a admis că a avut o discuţie cu acesta, dar nu l-a agresat. "Eu m-am dus doar să-l întreb cine este şi ce face, că am auzit că făcea vaccinări folosindu-se de numele meu", a susţinut Buzle, negând vehement că l-ar fi fugărit pe asistent cu maşina şi adăugând că, la rându-i, a depus la Poliţie o cerere pentru identificarea "intrusului".

"Din 2012 eu nu am mai avut niciun bai cu oamenii din sat, nici cu doctorul Năndrean, primul care a venit după mine, nici cu doctorul Maier, care-i liber să-mi facă ce concurenţă pofteşte", a spus Buzle. Nu fără a-şi acuza, totuşi, rivalul că ar lucra "pe la spate", neloial, fiindcă nu ar elibera chitanţe pentru tratamentele făcute.

De partea cui e adevărul, rămâne în sarcina poliţiştilor şi procurorilor să stabilească, dar şi a conducerii DSVSA, unde doctorul Maier a depus o sesizare împotriva lui Buzle, precum şi a Colegiului profesional, unde va înregistra săptămâna aceasta o altă sesizare. Cert e că, la Sârbi, medicina veterinară a ajuns, prin cei care o practică şi deopotrivă prin cei ce nu sunt lăsaţi s-o practice, cam de râsul curcilor...


MEDIC SAU SAMSAR?
Bani din "SIDA cailor"

Primele nemulţumiri ale localnicilor cu privire la medicul veterinar Gavril Buzle au apărut în 2006 când, împreună cu inspectorul DSVSA responsabil de zonă, Szalo Mureşan, acesta a fost acuzat că le-a trecut în acte 23 de cai, în mod abuziv, ca fiind bolnavi de anemie ecvină, un fel de SIDA cailor, astfel încât au fost nevoiţi să predea animalele spre sacrificare, deşi aveau adeverinţe că erau de fapt sănătoase.

La schimb, au primit despăgubiri la jumătate din preţul pieţei, în timp ce carnea lor era exportată în Italia, pentru producţia de salamuri. La acea vreme, ambii medici au scăpat totuşi nesancţionaţi după ce au dovedit că analizele contradictorii cu privire la starea de sănătate a cailor fuseseră făcute de acelaşi laborator al DSVSA, în final responsabilitatea căzând asupra conducerii instituţiei.

Actualul şef al Direcţiei, Remus Moţoc, susţine că dr. Buzle ar fi hărţuit de localnici, chit că aceştia nu au mai depus nicio sesizare împotriva lui din 2012 încoace. Singura e cea a dr. Maier de săptămâna trecută, cu privire la care instituţia se va pronunţa abia după o anchetă.