Se apropie iarna, iar lemnele de foc au ajuns mai căutate de hoţi decât bijuteriile. În decurs de câteva ore, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii au întocmit două dosare penale şi au confiscat nu mai puţin de cinci transporturi ilegale cu material lemnos.

Un transport cu 3,4 metri cubi de lemne de foc, de esență fag, a fost oprit la ora 18.20, în localitatea Tărcăița, două transporturi cu 5,8 metri cubi de fag şi carpen a fost ridicat din trafic în Finiş, iar alte două transporturi cu 6 metri cubi de gorun, carpen şi fag au fost confiscate în Măgeşti şi Cuieșd.

În toate cazurile, materialul lemnos a fost predat ocoalelor silvice de stat, iar transportatorii s-au ales cu amenzi între 1.000 şi 5.000 lei.

Totodată, doi bihoreni s-au ales cu dosare penale pentru tăiere ilegală și furt de arbori. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 49 de ani, din comuna Ineu, bănuit că în cursul lunii august ar fi tăiat ilegal patru arbori specia gorun, şi un tânăr de 25 ani din Copăcel, care ar fi tăiat un stejar, cu diametrul de 42 cm, în noaptea de 6 spre 7 septembrie, dintr-o pădure de pe raza localității bihorene Surduc.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, acţiunile au fost organizate de poliţişti din cadrul Polițiilor Aleșd, Beiuș, Secţiile Poliție Rurală Oradea, Beiuș, Ștei şi au avut ca scop prevenirea şi combaterea delictelor silvice, siguranța traficului rutier și menținerea climatului de ordine și liniște publică în rândul comunităților locale.

În cadrul acțiunii au fost legitimate 45 de persoane, au fost controlate 36 de autovehicule, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 8.675 lei.