Pregătiri de guvernare

Pentru că popularitatea PDL scade pe zi ce trece, social-democraţii consideră că o nouă moţiune de cenzură, care ar putea fi introdusă în Parlament în această toamnă, va avea sorţi de izbândă reale, mai ales că la ultima tentativă pentru răsturnarea Guvernului Boc opoziţiei i-au lipsit doar opt voturi.

"Vom încerca să mobilizăm şi mai mulţi oameni din sfera arcului guvernamental pentru a veni cu altă formulă de Guvern", a spus Lia Pop, preşedintele organizaţiei de femei a PSD Bihor, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, când a vorbit despre planul PSD de a-şi pregăti revenirea la putere.

Pop a afirmat că, în cazul în care Guvernul Boc va fi înlăturat, PSD va încerca să obţină desfăşurarea unor alegeri anticipate, pentru a-şi impune propriul program. Acesta, a mai spus Lia Pop, are ca esenţă reintroducerea impozitării progresive a veniturilor. "Salariile de până la 1.000 de lei nu vor fi impozitate deloc, cele de până la 3.000 de lei vor fi impozitate la actualul nivel, iar apoi la un nivel crescut, în funcţie de sume. De exemplu, salariile de 10.000 de lei nu vor mai fi impozitate cu 1.600 lei, ci cu încă 800 de lei", a spus Pop.

Profesoară de politologie, Lia Pop a afirmat că, prin asemenea măsuri, un guvern al PSD va relansa consumul şi, implicit, producţia, ceea ce va duce la crearea a noi locuri de muncă şi, în final, la creşterea nivelului de trai.

Vrem stat social

Lia Pop a anunţat, de asemenea, că după modelul colegelor liberale, a iniţiat o şcoală de vară pentru femeile social-democrate, programată pe weekend-ul viitor, în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean, eveniment la care sunt aşteptate să participe aproximativ 150 de membre ale PSD din Bihor, dar şi din judeţe vecine.

"Am pregătit două teme de dezbateri: Instituţiile europene şi Tratatul de la Lisabona, respectiv Social-democraţia astăzi şi statul social", a spus Lia Pop.

Pentru a arăta că acestea nu sunt teme aride, care să nu le intereseze pe colegele de partid, profesoara a afirmat că "este foarte important să transmitem mesajul social-democrat, că avem nevoie de statul social, cel care este pavăza oamenilor care trăiesc din salarii, care asigură sănătate şi educaţie gratuite, care garantează pensii şi asigurări sociale, care se implică în apărarea şi crearea locurilor de muncă".

Pop a spus că la discuţiile femeilor social-democrate sunt aşteptaţi să participe şi bărbaţi sau femei care nu sunt membri de partid. Totuşi, nu ştie încă dacă va trimite invitaţii şi colegelor de la PDL, nici măcar pentru a le aduce aminte că şi ele au fost, cândva, de stânga, social-democrate.