Punctele termice din cartiere, vechi, gri şi cu faţadele căzute, ar putea deveni moderne, curate şi viu colorate. Termoficare a demarat în colaborare cu Facultatea de Arte Oradea un program de reabilitare a punctelor termice din oraş, care vor căpăta o nouă înfăţişare.

"Aşa cum s-a şi vechiculat în spaţiul public, Termoficare deţine în operare cele mai urâte clădiri. Punctele Termice dintre blocuri au 40-50 de ani. De aceea intenţionăm să reabilităm 20-30 de puncte termice pe an, iar parte din ele vor fi puse la dispoziţia tinerilor artişti pentru a le da o nouă imagine", a declarat directorul Termoficare, Stănel Necula.

Proiectul pilot din acest program l-a constituit lucrarea "Dragonfly", adică "Libelula", realizată de Ana Munteanu şi Robert Tal, studenţi în anul I la secţia Grafică a Facultăţii de Arte Oradea.

Cei doi tineri au muncit o săptămână urcaţi pe schele pentru a acoperi cu graffiti cei 40 de metri pătraţi de pe unul dintre pereţii Punctului Termic 100 situat în strada Aluminei 41, în spatele Grădiniţei 45.

Pentru realizarea picturii care reprezintă un animal fantastic asemănător libelulei, conceput însă din piese mecanice, studenţii au lucrat opt ore pe zi, pe o căldură de 38 grade Celsius.

"A fost dificil, dar am făcut-o din plăcere. Am urcat şi coborât de zeci de ori de pe schelă, pentru că la fiecare etapă trebuia să vedem lucrarea de la distanţă, dar a meritat", a spus tânăra din Republica Moldova, Ana Munteanu. "Oradea nu este oraşul cel mai iniţiat în fonomenul graffiti, dar are un potenţial enorm", a afirmat studentul orădean Robert Tal.

Libelula tinerilor studenţi este doar proiectul pilot dintr-un program care s-ar putea întinde pe mai mulţi ani. Potrivit reprezentanţilor Termoficare, următoarele puncte termice care ar putea fi acoperite cu picturi  vor fi PT 126 din Rogerius şi PT 845 din cartierele Rogerius, respectiv Nufărul.

În Oradea sunt 145 de puncte termice funcţionale, parte dintre ele amplasate la subsolul blocurilor. Din cele situate în clădiri independente anul acesta au fost reabilitate integral 20, iar 15 doar la nivelul faţadelor. În Oradea mai sunt 100 de puncte termice care necesită lucrări de reabilitare.