Canadienii din compania East West Petroleum Corp. au primit undă verde din partea Guvernului român pentru a demara activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix.

Prin Hotărârea cu numărul 887, publicată vineri în Monitorul Oficial, Guvernul a aprobat acordul companiei cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale, însă detaliile activităţii sunt cuprinse în anexa clasificată. Acordul a intrat în vigoare de vineri.

În realitate, acceptul Executivului României este dat pentru compania NIS Petrol, firmă subsidiară a Gazprom, care a cumpărat acordurile de concesiune de la East West Petroleum Corp. Practic, acordul dă dreptul companiei să exploreze şi apoi să exploateze resursele pe care le găseşte în subsolul perimetrului.

Denumit EX-3 Băile Felix, perimetrul nu este descris ori delimitat. Cert este că, neoficial, de aproape doi ani se vorbeşte că perimetrul în cauză, alături de alte trei din Bihor, este "vânat" pentru zăcămintele de gaze de şist care se regăsesc în subsol.

Posibilitatea ca zona Băile Felix să fie "înţepată" cu sonde a stârnit de luni bune nemulţumirea localnicilor, dar nu numai. Însoţiţi şi de primar, oamenii au ieşit în stradă în mai multe rânduri, cerând ca Guvernul să nu ia vreodată în considerare exploatările petroliere de niciun fel în zona staţiunii.

Tot prin intermediul East West Petroleum, NIS mai are concesionat în Bihor perimetrul EX-2 Tria. Aici, firma maghiară Acoustic Geophysical Services a demarat deja prospecţiunile seismice ale perimtetrului, chit că, aşa cum a arătat BIHOREANUL, încă nu a obţinut toate avizele necesare din partea autorităţilor judeţene.

În vară, oficialii NIS Petrol au garantat public, într-o conferinţă de presă susţinută alături de prefectul Claudiu Pop, că nu sunt interesaţi de potenţialul Bihorului în privinţa gazelor de şist şi că tehnologia folosită de ei este dedicată exclusiv hidrocarburilor convenţionale, adică petrol şi gaze naturale.

Citeşte mai multe pe această temă din articolele:

Ruşii de la NIS Petrol: Nu vrem şi nu putem să exploatăm gaze de şist în Bihor (FOTO)

Cutremurături pe şest: Firma care caută în Bihor zăcăminte de petrol lucrează fără aprobări