Tribunalul Bihor s-a pronunţat, joi, în dosarul deschis pentru malpraxis pe numele anestezistului Vladimir Topală şi al ginecologului Radu Scridon, din cadrul Spitalului Municipal Beiuş, după ce, în 2006, Marcela Gruie, o tânără de doar 28 ani le-a murit pe masa de operaţie, în timpul unei intervenţii de cezariană.

Iniţial, Judecătoria Beiuş îl condamnase doar pe anestezist la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, dar joi, Tribunalul a hotărât şi condamnarea ginecologului Scridon, la aceeaşi pedeapsă, tot cu suspendare.

De asemenea, pentru ambii medici Tribunalul a hotărât şi aplicarea unei pedepse accesorii, interzicându-le dreptul de a profesa. Instanţa le-a dat însă celor doi şi un termen de încercare de 5 ani, perioadă în care li se suspendă şi pedeapsa accesorie. Cu alte cuvinte, deşi a constatat malpraxisul, judcătorii au considerat că aceştia pot să profeseze în continuare.

De asemenea, instanţa orădeană a majorat daunele morale dispuse de Judecătoria Beiuş, de la 170.000 lei, la 50.000 de euro pentru fiecare urmaş, adică pentru soţ şi cei doi copii şi a dispus achitarea unor daune civile în valoare de 27.700 lei soţului victimei, Dorel Gruie, sumele urmând să fie plătite de către ginecolog şi anestezist în solidar cu spitalul Beiuş şi firma cu care medicii au încheiată asigurarea de malpraxis.

Sentinţa dată joi de Tribunalul Bihor nu este însă definitivă. Avocaţii familiei Gruie au anunţat deja vor ataca sentinţa prin recurs, la Curtea de Apel Oradea, nemulţumiţi de daunele pe care le consideră mult prea mici faţă de pierderea suferită, dar şi de faptul că instanţa nu a dispus interdicţia celor doi de a profesa.

În prima fază, Topală, şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Beiuş, a fost condamnat de Judecătoria Beiuş la 3 ani de închisoare cu suspendare iar medicul ginecolog a fost achitat, însă sentinţa i-a nemulţumit atât pe reprezentanţii Parchetului din Beiuş, cei care au efectuat ancheta, cât şi familia tinerei, care au atacat soluţia prin apel, la Tribunalul Bihor, solicitând condamnarea ambilor medici.

"Medicul ginecolog este cel puţin în egală măsură răspunzător cu anestezistul, pentru că a efectuat o intervenţie care nu era necesară şi în condiţiile în care nu avea în blocul operator nici aparatură şi nici substanţe suficiente în caz de urgenţă, defibrilator, adrenalină şi monitor cardio. Au resuscitat-o manual, de i-au rupt sternul. Considerăm că nici despăgubirile civile nu sunt pe măsură ", declara avocatul familiei, Răzvan Doseanu.

Marcela Gruie, o tânără de doar 28 ani, a murit pe 17 noiembrie 2006, în timpul unei operaţii de cezariană cu rahianestezie. Înainte cu două luni, pe 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusală şi i-a prescris tratament, de care ulterior nici ginecologul şi nici anestezistul nu au ţinut cont. În timpul intervenţiei chirurgicale, la doar cinci minute după anestezierea ei, femeia a făcut stop cardio-respirator, iar după 20 de minute a murit. În urma ei a rămas o fetiţă care atunci avea doar 4 ani şi un băieţel nou născut.

Autopsia a evidenţiat existenţa unei culpe medicale. Raportul de constatare medico-legal a arătat că, din punct de vedere tehnic, "operaţia de cezariană a fost corect executată", însă monitorizarea anesteziei a fost "deficitară", motiv pentru care nu s-a observat că tânăra a reacţionat negativ. "Moartea s-a datorat unor complicaţii hemodinamice, cel mai posibil survenite ca urmare a anesteziei aplicate", conchide raportul.