Retragerea titlului de doctor este neconstituțională, dacă diploma de doctor a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice, a decis miercuri Curtea Constituțională.

„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, potrivit unui comunicat de presă al CCR.

Titlurile de doctor intră în circuitul civil de îndată ce sunt semnate ordinele de ministru prin care se atribuie. Așadar, niciun titlu de doctor nu va mai putea fi retras, de fapt. 

Amnistierea plagiatorilor

De altfel, jurnalista Emilia Șercan, cunoscută pentru anchetele prin care a devoalat plagiatori la nivel înalt, a criticat dur decizia, arătând și că este lipsită de sens.

„Un titlu de doctor NU există decât în momentul în care este semnat ordinul de atribuire a titlului de către ministru, deci anterior ce să intre în circuitul civil și ce efecte juridice ar putea produce?”, a scris Șercan pe Facebook.

Dincolo de asta, este gravă însă consecința deciziei CCR, Șercan spunând că „s-a terminat cu integritatea academică în țara asta”. „Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat. (...) Un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun național, va putea intra în patrimoniul cultural al țărișoarei!”, a mai scris jurnalista.

Așa cum Emilia Șercan a subliniat, rămâne de văzut cum va justifica CCR această decizie, „care a fost dată, deși e ilogică și lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiție, servicii, administrație etc”.

Ce va urma?

Rămâne de văzut ce efecte va produce decizia CCR pentru procesele pe rol pe această temă. Așa cum BIHOREANUL a scris, senatorul PSD Florian Bodog se judecă cu Ministerul Educației, după ce i-a fost retras titlul de doctor în marketing, obținut pentru o teză plagiată. 

Interesant este că la acest proces, ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu, a făcut un non-combat, refuzând să pună la dispoziția judecătorilor documente solicitate, în ciuda unor amenzi stabilite de magistrați pentru persoana responabilă.

Un blat similar comite, în proces, și Universitatea de Vest din Timișoara, unde rector este bihoreanul Marilen Pirtea (totodată deputat PNL), care, la fel, refuză să pună la dispoziția Curții de Apel Oradea documente cerute.

UPDATE: Doar prin judecată

Specialiști în domeniu au declarat pentru presa națională că decizia CCR se întemeiază pe o prevedere din Legea Contenciosului Administrativ (legea 554/2004), care spune că o instituție care emite un act administrativ (în cazul acesta, Ministerul Educației emite ordinul prin care conferă calitatea de doctor) nu poate retrage acest act ulterior dacă a produs efecte, scrie g4media.ro.

Astfel, plagiatele nu vor putea fi retrase de către Ministerul Educației, cum se întâmpla până acum, ci doar în urma unei decizii definitive în instanță.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!