Replay

După ce miercuri prima tentativă de constituire a Consiliului Judeţean în componenţa rezultată din alegerile din 5 iunie a eşuat din cauza boicotului celor 17 liberali nemulţumiţi că, deşi au obţinut cele mai multe voturi înregistrate vreodată de un partid în Bihor, cei 18 reprezentanţi ai PSD, UDMR şi ALDE voiau să preia conducerea instituţiei, sâmbătă, cea de-a doua încercare, a dat chix din acelaşi motiv.

În prezenţa prefectului Claudiu Pop, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a consemnat absenţa aleşilor PNL, dar şi faptul că prezenţa celor din PSD, UDMR şi ALDE este insuficientă pentru validarea mandatelor şi constituirea noului Consiliu, astfel că formalitatea s-a încheiat în mai puţin de trei minute.

"La următoarea convocare sunt sigur că vor veni", a declarat şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cel care, împreună cu omologul de la ALDE, Traian Bodea, urmează să fie vicepreşedinte al CJ sub conducerea preşedintelui Pasztor Sandor, de la UDMR, conform înţelegerii dintre cele trei formaţiuni.

Mang a afirmat că în caz contrar ar urma ca cei 17 liberali aleşi să lase locul altor 17 colegi de pe lista PNL, iar dacă nici aceştia nu vor accepta să se prezinte la a patra şedinţă ar avea loc alegeri locale parţiale anticipate, caz în care "PSD şi ALDE vor lua peste 55% din voturi, iar PNL ar rămâne cu 7 consilieri, ceea ce sunt sigur că nu vor risca".

"Cuvântul" UDMR

Mult mai importante decât speculaţia lui Mang, mai ales că liberalii anunţaseră încă de miercuri că se vor prezenta la a treia şedinţă, au fost declaraţiile date ulterior de candidatul PNL la conducerea instituţiei.

Practic, Mălan a dezvăluit că încă din campanie liberalii au promis UDMR că, şi dacă urmau să obţină singuri majoritatea de două treimi la Consiliul Oradea şi cea de 50% plus unu la CJ, vor oferi formaţiunii maghiare un post de viceprimar la municipiu şi unul de vicepreşedinte la judeţ.

El a continuat arătând că după alegeri liderii UDMR au spus şi ei că acceptă oferta PNL, pe care "au apreciat-o ca foarte corectă", pentru ca marţea aceasta să-i anunţe, brusc, că vor face coaliţie cu PSD, chiar dacă în acest fel şi-au încălcat cuvântul despre care susţin că îl respectă cu sfinţenie: "În mod surprinzător, oameni care de 25 de ani ne spun că pentru ei cuvântul este cuvânt au uitat ce au promis, s-au dus la colţul unei mese şi vor să constituie o alianţă nu pentru a dezvolta judeţul Bihor, ci împotriva PNL, pentru că acestea sunt calculele lor: nu trebuie să-i lăsăm pe liberali să crească, pentru că în felul acesta interesele noastre politice nu vor mai putea fi satisfăcute".

Mai mult, Mălan a dat de înţeles că poate dovedi promisiunea şi încălcarea ei de către UDMR, lansând o provocare către reprezentanţii formaţiunii maghiare: "Cu toţii, fără excepţie, au spus ce am arătat, şi abia aştept ca unul dintre dânşii să spună că nu s-a întâmplat aşa!".

Majoritate minoritară

Pe de altă parte, liberalul a subliniat că boicotul celor 17 reprezentanţi PNL este menit să evidenţieze că alianţa PSD-UDMR-ALDE este, de fapt, "o majoritate minoritară", incapabilă să pună în aplicare proiectele pentru care este necesară o majoritate de două treimi în CJ. "Ceea ce pare surprinzător e că şi dânşii sunt conştienţi că nu se poate conduce judeţul spre dezvoltare cu o astfel de majoritate. Problema e că nici nu cred că vor dezvoltarea judeţului, altminteri nu ar merge în această aventură politică", a spus Mălan, evidenţiind că singurele ambiţii ale celor trei formaţiuni sunt funcţiile de conducere în sine, nu aceea de a iniţia şi pune în aplicare proiecte.

De altfel, Mălan a avertizat cele trei formaţiuni să nu conteze pe voturile PNL pentru a-şi trece eventualele viitoare propuneri: "Dacă cei care acum constituie din interese pur politice această majoritate fragilă se bazează pe faptul că noi, din opoziţie, le vom vota proiectele, se înşeală. Vom vota proiecte, dar cele pe care ni le-am asumat noi şi pentru care am fost votaţi de majoritatea bihorenilor".

Va candida

În final, Mălan a anunţat, la fel ca miercuri, că PNL "va merge până la capăt" pentru a nu înşela încrederea celor peste 115.000 de votanţi bihoreni, astfel că marţi, la a treia reuniune pentru constituirea CJ, îşi va depune candidatura pentru poziţia de preşedinte, indiferent dacă UDMR se va "suci" din nou sau nu.

"Indiferent de conjunctura favorabilă sau nu, eu voi merge până la capăt şi voi candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Nu există altă variantă, iar cei care se aşteaptă la un alt comportament din partea noastră se înşeală amarnic", a avertizat Mălan, adăugând – de asemenea – că indiferent de viitoarea relaţie cu UDMR, liberalii "nu au a se răfui cu cetăţenii de etnie maghiară din Oradea şi din judeţ", oferta lor de a ceda un post de viceprimar în municipiu şi unul de vicepreşedinte la CJ având tocmai rolul de a permite formaţiunii maghiare "să ţină legătura instituţională cu electoratul din Oradea care i-a sancţionat la aceste alegeri".