Oradea are o conducere exclusiv liberală. Noul deliberativ local a fost constituit miercuri, Ilie Bolojan depunând jurământul pentru preluarea celui de-al treilea mandat în fruntea oraşului. El va fi secondat de doi viceprimari de aceeaşi culoare politică.

Viceprimarii lui Bolojan

Deşi se specula că, în condiţiile în care constituirea CJ Bihor a fost amânată, liberalii bihoreni ar putea să desemneze pe moment un singur viceprimar, pentru a lăsa deschis un canal de negociere cu UDMR, până la urmă PNL-ştii i-au propus şi i-au ales în funcţiile de viceprimari pe preşedintele CSM Oradea, Florin Birta, şi pe consultantul în afaceri Dacian Palladi.

În urma votului secret, primul a fost ales cu 17 voturi valabil exprimate, iar cel de-al doilea cu 16 voturi valabil exprimate. "A existat un vot împotrivă la ambele propuneri şi şapte buletine anulate, căci au fost goale", a spus Mihai Maci, consilier local şi preşedintele comisiei de validare.

Se pare că decizia privind propunerea a doi viceprimari liberali din prima şedinţă a fost stabilită chiar miercuri, în biroul lui Ilie Bolojan, într-una dintre pauzele şedinţei festive a Consiliului Local, chiar înainte de momentul în care propunerile trebuiau făcute. Celelalte două grupuri din deliberativul local, PSD şi UDMR, nu au făcut propuneri. Reamintim că, în urma alegerilor, PNL are în Oradea 18 consilieri locali, PSD 5, iar UDMR 4.

Un "trădător"

Fostul viceprimar liberal al Oradiei, Mircea Mălan, a fost marele absent al şedinţei festive, secretarul municipiului, Ionel Vila, spunând doar că absenţa acestuia este "motivată". Pe cale de consecinţă, mandatul de consilier local al lui Mălan, precum şi al celuilalt absent, PNL-ista Corina Fonoage, plecată din ţară, nu au fost validate deocamdată, putând fi validate într-o şedinţă ulterioară.

În condiţiile absenţei a doi liberali, este limpede că unul dintre consilierii PSD sau UDMR a votat, profitând de scrutinul secret, în favoarea alegerii în funcția de viceprimar a lui Florin Birta, care a adunat 17 voturi.

La şedinţa de miercuri au participat 25 de aleşi, care au şi depus jurământul pe Biblie şi Constituţia României. Din grupul PNL au fost validaţi Florin Alin Birta, Dacian Salvator Palladi, Daniel Dumitru Negrean (liderul grupului), Camelia Liana Buhaş, Marcel Daniel Dragoş, Camelia Mariana Dulcă, Traian Adrian Duşe, Adrian Ioan Felea, Teofil Laviniu Filimon, Ioan Lezeu, Mihai Maci, Florian Liviu Marinău, Grigore Morar, Adrian Revnic, Zdrîncă Ionel Marius şi Romeo Ionescu. Manager al Hotelului Ramada, acesta a intrat în Consiliul Local după ce Ilie Bolojan a renunţat la mandatul obţinut, în favoarea funcţiei de primar.

Noii membri ai grupului PSD sunt Nicolae Avram, Adelina-Mariana Coste, Aurel-George Mohan, Adrian Negrea şi Liviu Sabău-Popa (liderul grupului), iar noii consilieri ai UDMR sunt Huszar Istvan Eric (liderul grupului), Kecse Gabriella, Kirei Melinda şi Kis Gabor Ferenc.

"Un mandat de muncă"

În cadrul aceleiaşi şedinţe festive, Ilie Bolojan şi-a prezentat, după depunerea jurământului şi preluarea eşarfei de primar, obiectivele pentru următorii patru ani, neuitând să le mulţumească celor care l-au ales şi celor cu care a colaborat în precedentul mandat.

"Alegerea mea în funcţia de primar al municipiului Oradea în acest al treilea mandat, cu un număr important de voturi, de peste 70% s-a datorat în primul rând lucrurilor care s-au făcut în Oradea în aceşti ani. Vreau să le mulţumesc angajaţilor Primăriei, societăţilor subordonate, viceprimarilor Mureşan, Mălan, Huszar. Acesta este un rezultat de echipă. Vreau să le mulţumesc orădenilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o şi tuturor celor cu care am colaborat", a spus Bolojan.

Pentru următorii ani, Bolojan a declarat că vrea să continue dezvoltarea oraşului astfel încât acesta să devină o destinaţie importantă pentru investitori, un oraş cu nivel de trai ridicat şi oportunităţi pentru tineri. Concret, primarul reales al Oradiei a vorbit despre "realizarea proiectelor majore finanţate din bani europeni, de infrastructură grea, termoficare, pasaje, dar şi alte proiecte importante ale Companiei de Drumuri, şi anume autostrada, şi ale Companiei Naţionale de Investiţii, adică Sala Polivalentă".

Ilie Bolojan a vorbit şi despre îmbunătăţirea politicilor publice legate de taxe şi impozite locale, de adaptarea învăţământului preuniversitar la realităţile societăţii şi altele. De asemenea, Bolojan şi-a propus îmbunătăţirea serviciilor publice din Oradea, "serviciile de încălzire, de apă, de canalizare, spitalele şi zonele verzi". "Va fi un mandat de muncă şi vă invit să facem ceea ce ţine de noi pentru binele şi prosperitatea oraşului Oradea. Dumnezeu să aibă în pază oraşul nostru", a încheiat edilul.

Citește și: Constituirea noului Consiliu Judeţean se amână: Liberalii au lipsit in corpore, boicotând majoritatea PSD-UDMR-ALDE (FOTO)