Cu voturile reprezentanților PNL, opoziția celor ai UDMR și parțial ai PSD, unii dintre aceștia abținându-se, Consiliul Județean a respins plângerea prealabilă prin care primarii UDMR au cerut anularea Regulamentului pentru întreținerea terenurilor de pe marginea drumurilor.

După ce liderul consilierilor UDMR i-a imputat că ar vrea ca realizarea curățeniei să fie „meritul unui singur om”, Ilie Bolojan le-a transmis primarilor că nu ține la „paternitate” și că Regulamentul nu le încalcă autonomia locală, gestul lor fiind unul politic.

În limitele legii

Așa cum BIHOREANUL a scris în premieră, toți cei 21 de primari UDMR au semnat și înregistrat la Consiliul Județean o plângere prealabilă, cerând revocarea Hotărârii CJ 241/29.12.2020, prin care se instituiau reguli pentru întreținerea marginilor drumurilor prin toaletarea vegetației de primăvara până toamna prin trei cosiri, motivând că actul ar fi ilegal, deoarece încalcă autonomia locală, obligând administrațiile locale să curețe și marginile drumurilor județene în intravilanul localităților, în condițiile în care primăriile au deja obligația legală să întrețină acostamentele și șanțurile de pe marginea drumurilor naționale.

Pentru reuniunea de miercuri a CJ Bihor, plângerea prealabilă a primit referat de respingere din partea juriștilor instituției, care arată că prin Regulament a fost creat doar „cadrul necesar ca administrațiile locale să ia măsuri organizatorice și să asigure finanțarea activităților de întreținere” a marginilor drumurilor. Potrivit juriștilor CJ, Regulamentul a fost adoptat „în limitele OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, care produce efecte erga omnes pe teritoriul județului”, iar autoritățile județene „au o competență cvasigenerală în domeniul reglementării contravențiilor dacă administrațiile locale nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile prevăzute în sarcina lor.

De asemenea, la poziția primarilor UDMR nemulțumiți că pot fi amendați direct și personal dacă primăriile pe care le conduc nu întrețin marginile drumurilor, juriștii CJ spun că însuși OG 2/20001 stipulează explicit că există categorii de contravenții pe care primarii le suportă personal, aceștia putând fi amendați, de altfel, și în baza altor acte normative, precum Legea 50/1991 privind regimul construcțiilor.

Nu „împotriva curățeniei”, ci a unui „singur om”

La dezbaterea proiectului de hotărâre pentru respingerea plângerii prealabile, liderul grupului de consilieri județeni UDMR, Borsi Lorand, a ținut să precizeze că „plângerea prealabilă este nu împotriva curățeniei în județ”, ci doar a Regulamentului.

„Suntem deschiși la o colaborare, dacă vom reuși să facem cel mai curat județ din țară nu va mai fi meritul unui singur om, ci al tuturor”, a spus UDMR-istul, cu trimitere directă la președintele CJ, Ilie Bolojan, cel care a inițiat și propus Regulamentul pentru curățenie. „Să punem deoparte hotărârile populiste ale Consiliului Județean și să colaborăm”, a spus Borsi, fără însă a oferi detalii privind modul în care vede o „colaborare” a tuturor administrațiilor locale, de bună voie, fără a avea un set de reguli unitar la nivelul întregului județ.

Bolojan n-a rămas dator, replicându-i reprezentantului UDMR că nu ține să își aroge de unul singur meritele curățeniei în județ, aceasta urmând să fie rezultatul muncii depuse de toate primăriile. „Dacă vă îngrijorează paternitatea, să nu vă faceți probleme, pentru că nu paternitatea este problema, ci finalitatea. Dacă va fi  curățenie, și noi vom face tot ce ține de CJ să se întâmple asta, va fi meritul tuturor administrațiilor locale”, a spus Bolojan, continuând că „în ce privește legalitatea, am stabilit doar de unde până unde se ocupă un administrator sau altul de curățarea drumurilor, încât niciun metru pătrat să nu fie în gestiunea nimănui. Acest lucru nu are nimic de-a face cu autonomia locală. Sigur, instanțele vor stabili”.

”Faptul că într-o singură zonă politică au apărut astfel de probleme arată că nu este o problemă de autonomie locală, ci o problemă politică”, a conchis Bolojan, referindu-se la faptul că doar primarii UDMR se simt lezați în autonomia lor, nu și alții, din alte partide.

Consilierii PSD, parțial cu UDMR

După schimbul de replici, la vot, cei 23 de reprezentanți liberali din Consiliul Județean s-au exprimat pentru respingerea plângerii prealabile depuse de primarii UDMR.

Împotriva propunerii de respingere a plângerii s-au pronunțat cei 6 consilieri județeni ai UDMR, dar și 2 dintre cei 5 exponenți ai PSD prezenți la ședință, ceilalți 3 abținându-se.

Prin urmare, cererea celor 21 edili ai UDMR de anulare a Regulamentului pentru curățenie va fi tranșată de instanța de judecată, la secția de contencios administrativ a Tribunalului Bihor, orice parte nemulțumită putând ataca apoi actul normativ la Curtea de Apel Oradea, ceea ce poate dura chiar și doi ani sau mai mulți.

Până atunci, cine știe, poate Regulamentul care încalcă autonomia primarilor UDMR își va arăta efectele benefice, iar marginile drumurilor din Bihor nu vor mai fi pline de pungi, cartoane și flacoane, ci curate așa cum sunt, de pildă, chiar dincolo de Borș...