Aflat la mijlocul acestei săptămâni la Bruxelles împreună cu o parte din aleşii locali ai PNL Bihor, senatorul Cornel Popa a făcut în capitala UE ceea ce promitea încă de la începutul lunii: a depus o reclamaţie oficială împotriva Guvernului Boc, deoarece acesta a blocat, de aproape trei ani, două proiecte avizate de autorităţile europene pentru infrastructura rutieră din Bihor: centurile ocolitoare Aleşd-Sud şi Aleşd-Nord şi, respectiv, Beiuş-Ştei-Vaşcău.

Ambele proiecte au fost elaborate în timpul Guvernării Tăriceanu, iar în anul 2008 Uniunea Europeană a avizat finanţarea lor cu peste 100 de milioane de euro din fonduri UE, Guvernul României neavând altceva de făcut decât să asigure o cotă de cofinanţare de 20. În loc să se întâmple acest lucru, însă, Guvernul Boc a amânat, oficial, ambele proiecte pentru perioada 2013-2020. "Problema e că fondurile alocate de UE vor fi pierdute, întrucât în 2013 se încheie actualul exerciţiu financiar al Uniunii", a explicat liderul PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, care a anunţat demersul său şi al colegilor liberali într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

"Am prezentat situaţia domnului Andris Piebalgs, comisarul european pentru Transporturi, şi domnului Johannes Hahn, comisarul pentru Dezvoltare Regională, şi urmează să primim un răspuns oficial", a spus Cornel Popa.

Liderul PNL Bihor este autorul mai multor interpelări adresate Guvernului, premierului Emil Boc, dar şi miniştrilor Transporturilor Radu Berceanu şi Anca Boagiu, referitoare la blocarea atât a proiectelor de infrastructură derulate în Bihor cu fonduri europene - cum sunt cele două centuri din jurul Aleşdului şi al Beiuşului - cât şi a celor derulate cu fonduri guvernamentale, precum construirea Autostrăzii Transilvania pe tronsonul Borş-Suplacu de Barcău şi reabilitarea drumurilor naţionale pe sectoarele care traversează judeţul Bihor.