Cei doi senatori ai PNL Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, şi-au declarat opoziţia faţă de aprobarea de către premierul Victor Ponta a două acorduri de explorare-exploatare gazelor de şist în diverse perimetre din judeţ, emise la finele anului trecut în favoarea companiilor East West Petroleum şi Clara Petroleum. Printr-o interpelare pe această temă, Boeriu şi Bodea îl acuză de asemenea pe Ponta de lipsă de transparenţă, pentru că nu a consultat autorităţile locale din Bihor într-o problemă atât de importantă. 

Lipsă de transparenţă

"Am adresat premierului Victor Ponta o interpelare şi ministrului Mediului Rovana Plumb o întrebare pe această temă, chiar dacă acest lucru poate este neobişnuit din partea unor parlamentari din majoritatea guvernamentală, deoarece considerăm că Hotărârea de Guvern a fost emisă în condiţii netransparente, fără studii de impact asupra mediului şi fără consultarea autorităţilor locale şi a populaţiei din perimetrele vizate", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Valeriu Boeriu. Acesta s-a referit astfel la HG/4 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României în data de 12 decembrie 2012, prin care companiile East West Petroleum şi Clara Petroleum au primit acordul în vederea explorării şi exploatării gazelor de şist în localităţile bihorene Tria şi Tulca. Totodată, pentru alte localităţi, Voivozi, Sălacea, Otomani, Şilindru, Bogei, Mişca, Chişlaz, Sâniob, Ciocaia, Budoi şi Sânmartin, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a emis acorduri petroliere, ce au la rândul lor nevoie de hotărâri de Guvern care să le valideze.

"Locuitorii din Bihor şi autorităţile locale îşi manifestă îngrijorarea cu privire la pericolul exploatării gazelor de şist, interzisă până anul trecut chiar printr-un moratoriu adoptat de Guvernul Ponta", a spus senatorul Valeriu Boeriu, adăugând că "fără dezbatere publică, fără consultarea autorităţilor locale şi cu contracte de concesiune clasificate, acţiunea (n.r. - de exploatare şi explorare a gazelor de şist) care este pe cale să fie demarată în Bihor naşte suspiciuni explicabile, cu atât mai mult cu cât avem exemplul ţărilor europene care au interzis tehnica fracţionării hidraulice: Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Olanda şi Bulgaria", a mai arătat senatorul Valeriu Boeriu.

Bihorenii nu-s cobai

Boeriu a fost completat de senatorul Cristian Bodea, care a afirmat că bihorenii nu doresc să devină obiectul unui "experiment" de exploatare a gazelor de şist în România, mai ales că în această zonă impactul de mediu ar fi uriaş din cauza faptului că s-ar contamina resursele de apă geotermală.

"Nu putem fi un experiment, cu atât mai puţin cu cât avem în Băile Felix o bogăţie inestimabilă. Dacă se vor face foraje în orice localitate din judeţ, fiindcă tot Bihorul stă pe o pungă uriaşă de apă geotermală, va fi afectată toată pânza de apă freatică, pentru că aceste pungi comunică între ele. Va fi distrusă nu numai staţiunea Băile Felix, ci toate localităţile unde vor avea loc foraje şi localităţile învecinate, unde apa injectată în sol pentru fracturarea rocilor, şi care devine contaminată, va trebui pusă în lacuri de decantare", a spus senatorul Cristian Bodea.

Aluzie la "plagiat"

Cei doi parlamentari liberali au afirmat că în interpelarea adresată premierului îi cer acestuia să precizeze în baza căror studii de impact asupra mediului a decis Guvernul concesionarea terenurilor din Bihor pentru exploatarea gazelor de şist, dacă executivul a avut în vedere cazul particular al zonei Băile Felix, staţiune turistică afectată de viitoarele foraje, precum şi o explicaţie "privind lipsa de transparenţă a Guvernului în tot acest proces".

De asemenea, cei doi i-au cerut premierului să spună "ce anume a determinat schimbarea de opţiune faţă de anul trecut, în afara exemplului polonez", invocat de premier ca model de succes în exploatarea gazelor de şist şi reducerea dependenţei energetice de gazele ruseşti, făcând aluzie la tehnica de tip "copy-paste" dovedită de premier. "Eu înţeleg că Polonia exploatează cu succes gazele de şist, dar ce se va întâmpla mai târziu, când zăcămintele se vor epuiza şi va rămâne doar dezastrul ecologic, încă nu se ştie. Iar nici aşa nu putem, să dăm copy-paste la modelul polonezilor!", a spus Bodea, adăugând că exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică este o "industrie de invazie, care vine, loveşte, stoarce şi pleacă, la fel ca o invazie de lăcuste".

Fac ca Popa

Cei doi parlamentari au mai afirmat că, la fel ca şi autorităţile judeţene şi locale din Bihor, vor milita împotriva exploatării gazelor de şist în acest judeţ, prin metoda fracturării hidraulice. "Mergem până la capăt dacă e cazul, inclusiv cu referendumuri locale, pentru că aceasta este o bătălie care merită să fie dusă", a spus senatorul Cristian Bodea.

În această săptămână, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, care este şi preşedintele PNL Bihor, împreună cu primarii a patru comune bihorene, aparţinând unor partide diferite, au anunţat că se opun, de asemenea, exploatării gazelor de şist, acuzând lipsa de transparenţă a Guvernului şi invocând posibilitatea organizării unor referendumuri locale împotriva acestor exploatări, precum şi cea a refuzului de eliberare a certificatelor de urbanism fără de care cele două companii petroliere care au primit acorduri din partea Guvernului, East West Petroleum şi Clara Petroleum, nu vor putea începe lucrările.

Întrebaţi de jurnalişti dacă vor participa la protestul anunţat în Oradea pe această temă în cursul zilei de sâmbătă (în faţa Prefecturii), Boeriu şi Bodea au răspuns că nu, chiar dacă sunt de acord cu ceilalţi nemulţumiţi, deoarece datoria lor de parlamentari este să acţioneze concret în Parlament, nu să protesteze în stradă.

De asemenea, întrebaţi dacă găsesc vreo vină şi colegei lor de partid, Lucia Varga, care este ministru delegat la Păduri şi Ape, cei doi au spus tot nu, întrucât nu aceasta, ci Rovana Plumb şi-a pus semnătura pe Hotărârea de Guvern, iar această HG a fost emisă, de altfel, la doar trei zile după alegerile din 9 decembrie, când "vechiul Guvern era pe picior de plecare, iar noul Guvern încă nu exista".