Senatorul Cristian Bodea s-a declarat "siderat de lipsa de viziune a premierului Victor Ponta" în privinţa exploatării gazelor de şist şi a afirmat că acesta "tinde să alunece spre o dictatură personală", deoarece ia decizii fără să consulte partenerii de guvernare, poate chiar pentru că "vrea să forţeze mâna liberalilor".

Totodată, el îi cere public lui Ponta ca pe viitor în toate contractele de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor să fie prevăzute garanţii, "şi nu modice", pe care companiile să le constituie şi care să fie utilizate în cazul unor dezastre ecologice.

Ponta, lipsit de viziune

"Îmi exprim dezacordul şi uimirea că Guvernul a putut da un acord de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în zona Băilor Felix. Acum se vede şi mai clar importanţa propunerii legislative pe care am avut-o la începutul anului, împreună cu senatorul Valeriu Boeriu, pentru scoaterea din Legea Petrolului a gazelor de şist şi reglementarea distinctă a gazelor de şist", a spus Cristian Bodea într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, în care a criticat avizarea de către Guvern a unui acord petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul Băile Felix, din judeţul Bihor, în condiţiile în care, alături de celălalt senator bihorean al PNL, Valeriu Boeriu, propusese în primăvară o lege specială privind gazele de şist, diferită de actuala Lege a Petrolului.

"Sunt siderat de lipsa de viziune a Guvernului Ponta, care a numit acest perimetru tocmai cu denumirea staţiunii Băilor Felix. Este la mintea unui copil că, alăturând denumirea staţiunii la sintagma exploatare gaze sau petrol, se aduce un prejudiciu Băilor Felix. Felix - sonde e ca atunci când spui Oprescu - copii mâncaţi de câini. Se creează imaginea unui turism de săndă. Chiar dacă nu vor fi propriu-zis sonde în staţiune, răul a fost făcut, pentru că oamenii nu se vor mai gândi la Băile Felix - turism, ci la Băile Felix - sonde", a spus Bodea, adăugând că "guvernanţii nu s-au gândit la impactul deciziei lor asupra populaţiei" şi că "cei care au semnat Hotărârea de Guvern nu s-au gândit că aruncă o pată uriaşă de noroi de sondă asupra imaginii unei staţiuni renumite".

Spre dictatură

De asemenea, Bodea a spus că numeroşi primari din localităţile cuprinse în perimetrele concesionate în Bihor unor companii petroliere nici măcar nu ştiau că oraşele şi comunele pe care le conduc sunt cuprinse în respectivele perimetre, deoarece acest detaliu este secret.

Criticând obiceiul premierului de a trimite în Parlament un proiect de lege pentru Roşia Montană, dar şi cel general de a nu se consulta înainte de a lua decizii, parlamentarul PNL a afirmat că premierul "se comportă ca un copil răzgâiat: îi vine o idee şi vrea ca ea să se îndeplinească pe loc şi aşa cum i-a trecut lui prin cap, ca un copil care vrea musai o jucărie şi se dă cu fundul de pământ în mijlocul magazinului".

"Premierul Victor Ponta tinde să alunece spre o dictatură personală. În loc să negocieze, să discute, să dezbată aceste lucruri (n.r. - politicile privind gazele de şist şi exploatarea auriferă de la Roşia Montană), el le anunţă ca fiind gata hotărâte. Ori vrea să forţeze mâna liberalilor, ori chiar nu înţelege că nu aşa funcţionează democraţia. Ca şi în cazul Roşia Montană, şi în problema gazelor de şist domnul Ponta dă edicte: asta-i pohta ce-am pohtit!", a spus Bodea.

Senatorul a afirmat că liberalii "înţeleg de ce se doreşte exploatarea gazelor de şist" şi nu se opun "atâta timp cât cei care şi-au asumat guvernarea înţeleg să dezbată problema şi înţeleg să ia măsuri pentru a preîntâmpina efectele unor posibile poluări sau pentru combaterea efectelor poluării".

Somaţie la premier

"Îi cer public domnului prim-ministru Victor Ponta ca în toatre contractele de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor să fie prevăzute, de acum înainte, garanţii pentru dezastrele ecologice care sunt posibile, şi nu garanţii modice. Aceste garanţii trebuie stabilite după evaluarea tuturor imobilelor din zonele afectate, a costurilor de relocare a populaţiei care nu va mai putea locui în aceste zone şi a daunelor morale. Trebuie să ne asigurăm că firmele care vor cere concesionarea unor perimetre se vor gândi de două ori când îşi vor face treaba şi nu vor fi tentate să obţină profituri uşor în detrimentul măsurilor de siguranţă. Cetăţenii trebuie să aibă garanţia că aceste sume, în cazul unor dezastre ecologice, nu se vor plăti tot din banii noştri", a mai spus senatorul liberal.

Nu suntem în China

Revenind la felul în care şeful Guvernului încurajează şi aprobă Hotărâri pentru concesionarea unor perimetre şi avizarea unor acorduri pentru exploatarea gazelor, Cristian Bodea a spus că "domnul Ponta trebuie să înţeleagă că nu poate cere oamenilor să stea liniştiţi fără a-i informa şi fără a le da garanţia că va fi cineva care să le poarte de grijă în cazul unor dezastre ecologice".

"Dacă domnul Ponta n-a observat, nu trăim în China, nu avem o dictatură politică la fel ca în China, deci politicienii trebuie să le şi facă pe plac cetăţenior, aşa că şi domnul Ponta trebuie să-şi facă temele dacă tot îşi doreşte anumite jucării", a mai spus senatorul liberal.

Nu fracturării în staţiuni

Întrebat dacă, având în vedere că, împreună cu celălalt senator PNL de Bihor, Valeriu Boeriu, se aşteaptă să fie admonestat de preşedintele partidului, Crin Antonescu, pentru criticile aduse premierului, Bodea a răspuns că nu, deoarece - deşi nu exprimă poziţia partidului - o exprimă totuşi pe cea a organizaţiei judeţene Bihor. "Am vorbit şi cu domnul preşedinte (n.r. - al PNL Bihor) Cornel Popa, şi el şi-a mai exprimat această îngrijorare, şi nu doreşte exploatări de gaze de şist în Băile Felix".

Contactat de BIHOREANUL, Cornel Popa a declarat că se opune explorării sau exploatării gazelor de şist în zona Băilor Felix, din cauza pericolului reprezentat de metoda fracturării hidraulice, folosită în exploatarea acestui tip de gaze. "Îmi menţin poziţia pe care am mai expus-o public de nenumărate ori, şi cred cu tărie că trebuie să valorificăm şi să apărăm potenţialul turistic al judeţului Bihor. După părerea mea, doar în zona Suplacu de Barcău se pot face exploatări de petrol şi gaze, cum se face deja de multe decenii, dar ar fi o gravă greşeală să punem sonde prin staţiunile turistice existente sau prin zonele cu potenţial turistic", a spus liderul liberalilor bihoreni.