Curtat atât de președintele în funcție al partidului, Ludovic Orban, cât și de premierul Florin Cîțu, nerăbdător să-i ia locul, Ilie Bolojan își menține neutralitatea, atât a lui, cât și a organizației județene a PNL Bihor, iar aceasta a hotărât să nu se încoloneze în spatele niciunuia din cei doi candidați.

Astfel, membrii celei mai numeroase delegaţii judeţene la Congresul PNL vor vota "cum vor considera de cuviinţă".

La liber

După o reuniune a Biroului Județean, liberalii bihoreni au decis prin vot să nu-l susțină pe niciunul dintre cei doi pretendenți la șefia partidului la Congresul programat în septembrie, din cauza „programelor” acestora, dar mai ales a modului în care aceștia și-au desfășurat campania internă, cu scandaluri și acuze reciproce.

Ședința Biroului Politic Județean al PNL Bihor a avut loc joi, însă decizia a fost anunțată abia sâmbătă dimineață printr-un comunicat remis presei locale. Biroul Politic Județean al PNL Bihor, analizând modul în care s-a derulat campania pentru alegerile PNL care vor avea loc în 25 septembrie 2021, precum si candidaturile depuse, a hotărât să nu recomande delegaților PNL Bihor susținerea uneia sau alteia dintre candidaturi, lăsând la latitudinea acestora să voteze cum vor considera de cuviință”, se arată în comunicatul organizației județene.

De ce niciunul?

Potrivit surselor BIHOREANULUI, cel care a dat tonul acestei decizii a fost chiar președintele Ilie Bolojan, nemulțumit de faptul că actualul lider al partidului, Ludovic Orban, a negociat în defavoarea partidului distribuția portofoliilor ministeriale la formarea Guvernului Cîțu, cedând Ministerul Dezvoltării către UDMR (care l-a impus ca ministru pe orădeanul Cseke Attila), deși sloganul de campanie al PNL a fost „Dezvoltăm România”.

De asemenea, Bolojan a fost nemulțumit și de cedarea către USR-PLUS a unor ministere precum cel al Fondurilor Europene (unde până la formarea Guvernului Cîțu era ministru orădeanul Marcel Boloș) sau al Transporturilor (unde ministrul Cătălin Drulă nu manifestă niciun interes pentru deblocarea lucrărilor la tronsoanele din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, singurele unde nu se mai face nimic).

Pe de altă parte, spun sursele, Ilie Bolojan și-a exprimat și opoziția față de modul „compromițător” în care își duc campania internă ambii candidați, ceea ce face ca PNL să scadă constant în sondaje, mai ales după ce Orban a fost umilit de membrii grupării lui Cîțu, iar cu privire la trecutul acestuia din urmă au ieșit la iveală informații jenante, precum episodul arestării în SUA, pentru conducere sub influența alcoolului, dar și cel al unei datorii neplătite de peste 6.000 dolari.

Conform surselor, niciun liberal nu a propus să fie supusă la vot fie susținerea lui Orban, fie cea a lui Cîțu.

Veteranii cu Orban, nou-veniții cu Cîțu

Chiar dacă organizația județeană a decis să nu acorde sprijin niciunuia din cei doi candidați, unii dintre liberalii bihoreni și-au exprimat deja propriile opinii. Astfel, deputatul Ioan Cupșa, membru PNL de la începutul anilor 90, a anunțat pe contul său de Facebook că îl va vota la Congres pe Ludovic Orban, motivând că acesta are experiența necesară și că lui i se datorează răsturnarea Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă, precum și obținerea sprijinului pentru Guvernul liberal instalat la finele anului 2019.

La fel precum Cupșa consideră, de altfel, majoritatea liberalilor bihoreni cu vechime în partid.

De cealaltă parte, tot public, pe Facebook, și-a anunțat susținerea pentru Florin Cîțu, de exemplu, tânărul consilier județean Bogdan Hodișan.

Cea mai mare delegație

Datorită rezultatelor obținute în ultimele patru rânduri de alegeri (europarlamentare din primăvara anului 201 și prezidențiale din toamna aceluiași an, precum și a scrutinului local și a celui legislativ din toamna anului trecut), PNL Bihor va avea la Congresul din 25 septembrie cea mai mare delegație, formată din nu mai puțin de 192 persoane din cele 5.000 care vor participa cu drept de vot din întreaga țară.

Tot joi, Biroul Județean a stabilit și delegații la Congres: membrii acestui organism, primarii și viceprimarii, consilierii județeni și cei municipali din Oradea, precum și – potrivit comunicatului dat publicității sâmbătă – „aleși locali propuși de fiecare zonă din județ proporțional cu aportul fiecărei zone la rezultatele PNL Bihor la alegerile locale”.

Amintim că pentru a obține sprijinul liberalilor bihoreni, pe data de 17 iulie, la Conferința organizației județene au participat atât președintele în funcție al partidului, Ludovic Orban, cât și premierul Florin Cîțu, ambii lăudând prestația echipei conduse de Ilie Bolojan. Care, însă, după cum se vede, nu are și el motive s-o aprecieze nici pe cea a lui Orban, nici pe cea a lui Cîțu...