Cu participarea colegelor din Cameră, Lucia Varga şi Florica Cherecheş, deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa a moderat vineri o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor patronale locale (Asociaţia Firmelor Bihorene, Federaţia Patronilor Bihor, Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, dar şi a unor companii importante precum Faist, Connectronics, Comau, H. Essers, Benvenuti şi unor instituţii ca Universitatea Oradea şi Primăria Oradea) pe tema proiectului de modificare a Codului Muncii iniţiat de Blocul Naţional Sindical.

După ce a trecut de Senat prin aşa numita adoptare tacită, adică fără nicio discuţie, proiectul a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Acesta prevede modificarea a peste 100 de articole şi aliniate din legea adoptată cu doar patru ani în urmă, în 2011, fără ca între timp realităţile economice şi sociale să se fi schimbat, impunând, în schimb, privilegii ale sindicatelor "la pachet" cu birocratizarea raporturilor de muncă, dar şi cu discriminarea angajatorilor şi chiar a angajaţilor, a afirmat deputatul Ioan Cupşa în conferinţa de presă ulterioară dezbaterii pe care a moderat-o.

Birocraţie şi scumpirea muncii

Exemplificând, Cupşa a arătat câteva dintre cele mai importante modificări ale Codului Muncii pe care le doreşte BNS. Între acestea, angajatorul va avea obligaţia de a-i comunica în scris angajatului orice propunere de modificare a contractului de muncă individual, iar acesta să răspundă tot în scris într-un termen de 10 zile şi abia apoi să se poată încheia un act adiţional la contractul individual de muncă. De asemenea, în cazul în care un angajat îi va provoca angajatorului un prejudiciu, acesta nu şi-l va putea recupera prin acordul comun cu autorul, adică direct cu angajatul, ci doar în urma unei hotărâri judecătoreşti, ceea ce va complica şi mai mult relaţiile de muncă.

În ce priveşte recuperarea orelor suplimentare efectuate de angajat, angajatorul va fi obligat nu doar să plătească salariatul, ci şi să-i ofere zile libere neapărat "în următoarele 30 de zile", ceea ce, conform spuselor deputatului Florica Cherecheş, va crea dificultăţi mai ales firmelor cu activitate sezonieră ori celor care depind de shimbările de producţie în funcţie de sezon. "Dacă o fabrică de confecţii trece de la producţia articolelor de vară la cele de toamnă, indiferent cât va fi de aglomerată cu comenzi, va fi obligată să dea liber angajaţilor tocmai când va trebui să le onoreze", a spus Cherecheş, fapt care va produce fabricii prejudicii care, finalmente, se vor reflecta negativ şi în veniturile angajaţilor.

Proiectul de modificare al Codului Muncii introduce şi discriminări între angajaţi, ca de pildă prin prevederea că un muncitor necalificat va putea fi în perioada de probă 10 zile, iar unul calificat 30 de zile.

"Absurd"

Pe de altă parte, modalitatea de verificare a aptitudinilor angajatului ar urma să fie şi ea modificată, pentru că proiectul instituie obligativitatea ca angajatorul să negocieze cu angajatul această verificare, ceea ce, a sublinat deputatul Cupşa, "este de-a dreptul absurd".

La fel a catalogat acesta şi limitarea excesivă a dreptului angajatorului de a stabili obiective de performanţă angajatului, precum şi "ingerinţa sindicatului, care va participa la această negociere între angajator şi angajat". "Azi, de pildă, sindicalistul va putea participa la negocierea obiectivului de performanţă al unui angajat dintr-o bancă, iar mâine la negocierea obiectivului de performanţă al unui salariat al altei bănci, concurente", a  exemplificat deputatul liberal, care a concluzionat că, "de fapt, dispare pur şi simplu posibilitatea angajatorului de a desface un contract individual de muncă din lipsa performanţei angajatului".

Risc asumat

Insistând că propunerile de modificare a Codului Muncii sunt contrare legislaţiei europene, dar şi dăunătoare atât angajatorului, cât şi angajaţilor, Cupşa a afirmat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii mediului de afaceri, liberalii se vor opune prin vot, chiar cu riscul ca opoziţia lor să fie percepută ca fiind în favoarea exclusivă a firmelor. "Ne asumăm responsabilitatea politică, pentru că noi considerăm că un Cod al Muncii trebuie adoptat doar prin consultarea tuturor factorilor implicaţi, patronate şi sindicate, şi pentru că el nu trebuie să fie doar al angajatorului sau doar al angajatului, ci să fixeze un echilibru, pentru că priveşte întreaga societate", a mai spus Cupşa.

"Suntem puşi în faţa unui fapt împlinit, pentru că proiectul acesta a ajuns la Camera Deputaţilor fără nicio dezbatere, iar noi considerăm că angajatorul are nevoie de angajat la fel cum angajatul are nevoie de angajator, şi niciuna dintre părţi nu trebuie să aibă o poziţie privilegiată una faţă de cealaltă", a afirmat şi Florica Cherecheş.

La rându-i, Lucia Varga a declarat că a solicitat reprezentanţilor mediului de afaceri care au participat la dezbatere să ceară şi deputaţilor PSD şi UDMR să se opună proiectului BNS, dat fiind că liberalii, singuri, nu pot împiedica adoptarea acestuia.