Lucru rar: o iniţiativă a unui parlamentar al opoziţiei este sprijinită de alţi doi ai puterii. Proiectul senatorului PDL Gavrilă Ghilea privind interzicerea exploatării gazelor de şist în perimetrul staţiunilor balneare şi turistice de interes naţional a fost susţinut de senatorii PNL Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea. Culmea, însă, este că un alt proiect pe aceeaşi temă a celor doi liberali a fost "trântit" în comisia economică de partenerii de la guvernare.

Învinşi de "ai lor"

Iniţatori ai modificării Legii petrolului şi gazelor naturale în aşa fel încât exploatarea gazelor de şist să facă obiectul unei legi separate de aceasta, senatorii liberali Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea au fost "luxaţi" în comisia economică a Camerei superioare a Parlamentului de către colegii PSD-işti din USL.

Proiectul celor doi liberali bihoreni prevedea ca orice activitate privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist să facă obiectul unei legi speciale, spre deosebire de situaţia actuală, când companii din SUA şi din Rusia au primit aprobări de la Ministerul Mediului condus de Rovana Plumb în baza Legii petrolului şi gazelor, care nu face nicio referire la gazele de şist şi la pericolele pentru extracţia acestora.

În comisia economică, însă, proiectul lui Boeriu şi Bodea a fost avizat negativ, cu două voturi contra din partea a doi senatori PSD şi alte două din partea a doi senatori PPDD, în favoarea lui exprimându-se doar trei senatori liberali. Motivul invocat de PSD-işti? "Guvernul nu a dat încă niciun aviz proiectului nostru", a explicat Bodea, precizând că iniţiativa sa şi a lui Boeriu "stă" la Ministerul Mediului de mai bine de trei luni.

Sprijin pentru "duşmanul" Ghilea

Cu tot gustul amar provocat de propriii parteneri din USL, cei doi senatori liberali au susţinut, însă, un alt proiect cu privire la gazele de şist, şi anume la interdicţia explorării şi exploatării acestora în perimetrul staţiunilor balneare şi turistice, iniţiat de senatorul PDL Gavrilă Ghilea.

"Datorită colegilor noştri, pe care i-am convins, comisia din Senat a adat aviz pozitiv proiectului depus de domnul Ghilea. Domnul Boeriu şi domnul Haşotti (n.r. - ambii de la PNL) s-au dus şi la domnul Sârbu (n.r. - Ilie Sârbu, PSD, secretarul general al Senatului) să-l convingă", a povestit Cristian Bodea cum i-au înduplecat liberalii pe pesedişti să nu "pice" din faşă şi proiectul lui Ghilea.

Referitor la acesta, Bodea a mai spus că urmează să fie discutat în plenul Senatului, chiar dacă, pe de altă parte, Guvernul l-a avizat negativ, altfel spus doreşte explorarea şi exploatarea gazelor de şist inclusiv pe teritoriul localităţilor unde se află staţiuni turistice.