Într-o conferinţă de presă pe care a anunţat-o de pe o oră pe alta, preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, a acuzat vineri faptul că bugetele tuturor localităţilor din judeţ sunt blocate de prefectul Gavrilă Ghilea, din interes personal şi de partid, doar pentru că îşi pregăteşte candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Cornel Popa a declarat că mai mulţi primari din PNL, dar şi de la UDMR şi PSD, din zonele Marghita, Aleşd şi Beiuş, i s-au plâns că riscă să intre în imposibilitate de plată din cauză că nu îşi pot face bugetele locale pe anul în curs, vinovat fiind prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, care a blocat procedura administrativ-financiară ce permite elaborarea şi adoptarea acestor bugete.

Judeţ blocat

Împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, Popa a explicat în ce constă blocajul şi de ce este răspunzător prefectul, care ar abuza de funcţie pentru a-şi face jocurile politice personale şi ale PDL, formaţiunea din care provine şi în care, până în 2008, a fost vicepreşedinte.

Concret, a spus Popa, deşi CJ a alocat încă din 15 aprilie sumele destinate echilibrării bugetelor locale pe anul în curs (formate din cota de 20% din TVA şi din cota de 20% din impozitul pe veniturile colectate în judeţ), iar Direcţia Finanţelor Publice trebuia să repartizeze aceşti bani tuturor consiliilor locale, astfel încât acestea să includă sumele în bugete, prefectul a cerut Finanţelor să nu facă repartizarea banilor, rezultatul fiind tocmai imposibilitatea adoptării bugetelor locale.

"Consiliul Judeţean a adoptat pe 15 aprilie 2011 Hotărârea de repartizare a banilor, HCJ 65, pe care în 5 zile Prefectura fie o putea ataca, fie ne putea trimite o adresă că nu era în regulă, dacă credea că nu este. Prefectura nu a dat nici aviz de legalitate, nici de nelegalitate, în schimb ne-am trezit că Finanţele nu fac repartizarea banilor către primării, motivând că nu au avizul Prefecturii", a spus Voloşeniuc, în timp ce Popa a "tradus" pe înţelesul tuturor: "Finanţele aşteaptă un telefon de la prefect ca să dea drumul banilor, dar prefectul le-a zis celor de la Finanţe să nu facă nimic, că altfel zboară din funcţii".

Preşedintele PNL Bihor şi vicepreşedintele CJ au precizat că este pentru prima oară când Prefectura şi Finanţele "joacă acest ping-pong", precum şi faptul că nu doar bugetele localităţilor conduse de primari ai opoziţiei sunt blocate, ci şi ale celor cu edili PDL, însă cu menţiunea că acestea din urmă "se descurcă" deoarece primesc bani direct de la Guvern.

Zice că-l zdrobeşte

Cornel Popa a afirmat că a avut o discuţie cu prefectul pe această temă chiar vineri dimineaţă, şi că Gavrilă Ghilea i-ar fi cerut să nu iasă public cu declaraţii pe această temă. "M-a rugat să nu fac tam-tam pe tema asta şi mi-a spus că el nu pune piedici", a spus şeful PNL Bihor, insistând însă că tocmai Ghilea este cel din cauza căruia Direcţia de Finanţe nu deblochează banii pentru primării: "Mi-a spus Iancu (director adjunct la Finanţe - n.r.) că singurul lucru pe care îl aşteaptă este hotărârea prefectului".

Popa a spus că Ghilea face acelaşi "joc" ca în "meciul" cu Primăria Oradea, căreia i-a blocat toate încercările de a institui anumite taxe care să susţină fie repararea faţadelor, fie salubrizarea zonelor afectate de clienţii barurilor şi cluburilor. "E ca în meciul cu Primăria Oradea, unde nu se vrea decât beneficiul pentru un singur personaj", a spus Popa, specificând însă că Ghilea îşi pregăteşte candidatura nu la Primăria Oradiei, ci la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Solicitat să estimeze rezultatul unei eventuale înfruntări dintre el şi Ghilea la şefia CJ, Popa a mai spus că va scoate un scor "zdrobitor".

El a mai afirmat că, dacă actualul prefect ar vrea să-şi folosească funcţia pentru a-şi face un renume în vederea alegerilor locale din 2012, ar trebui să procedeze cum a făcut Ilie Bolojan atunci când a condus Prefectura: "Îl rog pe domnul Ghilea ca, dacă vrea să-şi construiască o anume aură ca prefect, la fel ca domnul Bolojan, să respecte legea".

Ghilea contraatacă

Contactat de BIHOREANUL, prefectul Gavrilă Ghilea afirmă, însă, că liberalii "vorbesc prostii". "Au vorbit prostii, pentru că nimic din ce-au spus nu-i adevărat. Hotărârea Consiliului Judeţean din aprilie este în analiză la Prefectură, iar cei care au considerat că nu este legală sunt cei de la Finanţe", a spus Ghilea.

Conform prefectului, "cei de la Finanţe spun că Hotărârea Consiliului nu este în regulă pentru că cei de la CJ au folosit banii din TVA şi din impozitul pe venituri pentru a face plăţi pentru programul lapte-corn-mere". "Era bine când au făcut hotărârea pentru bugetul judeţului să fi respectat legea", a mai spus prefectul.

În ceea ce priveşte viitoarea sa candidatură la funcţia de preşedinte al CJ Bihor, Ghilea a afirmat că "deocamdată" această eventualitate nu a fost luată în calcul. "Mă miră că domnul Popa face asemenea afirmaţii, ar fi foarte bine să gândească înainte de a vorbi. Nu s-a discutat deocamdată candidatura mea la şefia Consiliului Judeţean".

Finanţele: CJ a greşit

Contactat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, afirmă că vina pentru această situaţie nu aparţine prefectului, ci chiar Consiliului Judeţean. Motivul? Sumele alocate din cotele de 20% din TVA şi din impozitul pe venituri nu trebuie să aibă altă destinaţie decât investiţiile, pe când consilierii judeţeni au direcţionat o parte din ele pentru plata programului lapte-corn-măr, sub motiv că Guvernul a întârziat cu banii pentru acest program, iar furnizorii nu ar mai fi distribuit aceste produse în şcoli.

„Acele sume despre care a vorbit Cornel Popa trebuiau atribuite doar pentru investiţii. Ei (n.r. - conducerea CJ), pentru prima oară, au împărţit o parte din acele sume pentru plata programului lapte-corn-măr. Dar investiţii nu înseamnă lapte-corn-măr, ci clădiri, drumuri, şcoli", a arătat Mihaiu.

Şeful Finanţelor a mai spus că va trimite la Prefectură temeiul juridic pentru care prefectul ar trebui să dea viză de nelegalitate pe HCJ 65 din 15 aprilie şi că, în mod normal, pentru a intra în legalitate, conducerea CJ trebuie să iniţieze o nouă hotărâre pentru împărţirea sumelor respective.