PNL propune Guvernului luarea unor măsuri urgente care, spre deosebire de reducerile salariilor şi pensiilor, ar asigura redresarea economică, aceste măsuri vizând în principal stimularea mediului de afaceri, reducerea cheltuielilor publice prin redimensionarea instituţiilor, scăderea evaziunii fiscale şi a absorbţiei fondurilor europene.

"O reducere mecanică, fără discernământ, a cheltuielilor salariale şi sociale ale bugetului, nu poate fi o masură înţeleaptă", a declarat senatorul Cornel Popa, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, când a prezentat şi principalele propuneri ale PNL pentru depăşirea crizei.

În esenţă, acestea au în vedere menţinerea actualului sistem de impozitare (deoarece cota unică de 16% a fost "motorul creşterii economice din perioada 2005-2008"), anularea impozitului minim instituit anul trecut, reducerea la 5% a TVA pentru construcţii şi tranzacţiile imobiliare cu construcţii noi, scutirea de impozite şi de contribuţii sociale a firmelor care angajează şomeri, achitarea de către stat în cel mult 30 de zile de la scadenţă a tuturor datoriilor către firmele private, precum capitalizarea CEC, Eximbank şi a Fondului Naţional de Garantare pentru IMM-uri (astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii să aibă posibilitatea de a-şi finanţa activitatea).

De asemenea, a mai spus Cornel Popa, liberalii vor creşterea deficitului bugetar, dar numai pentru investiţii publice în infrastructură, pentru confinanţarea proiectelor cu finanţare europeană, pentru susţinerea unor parteneriate public-private şi pentru acordarea de către stat a unor ajutoare pentru proiectele investiţionale mari.

"Le dăm mură-n gură celor de la Guvern ce trebuie să facă", a comentat Cornel Popa propunerile PNL, precizând că partidul său "nu este şi nu poate fi de acord cu reducerea pensiilor şi a salariilor".

Popa a fost completat de deputatul Lucia Varga, care a opinat că, "dacă nu luăm acum măsurile corecte care să vizeze redresarea economică, la toamnă riscăm creşterea impozitului pe venituri şi a TVA". Varga a mai afirmat că "acest Guvern nu e unul de dreapta, pentru că un guvern de dreapta nu ar sufoca mediul de afaceri cu măsuri fiscale împovărătoare".