Liberalii bihoreni cred că au propunerile cele mai convingătoare dintre toate partidele care aspiră la prezenţa în Parlament. Miercuri, înainte de a-şi înregistra candidaţii la Senat şi Camera Deputaţilor la Biroul Electoral Judeţean, cei şase eligibili s-au prezentat într-o conferinţă de presă.

"În ce priveşte temele de campanie, prioritare vor fi cele privind crearea a noi locuri de muncă, mai bine plătite, îmbunătăţirea situaţiei în sănătate, învăţământ, infrastructură şi turism, agricultură şi cadastru", a explicat din start fostul copreşedinte al PNL Bihor, Gavrilă Ghilea, înainte de a le da posibilitatea colegilor să se prezinte.

Profesionist cu "suflet extraordinar"

Ocupant al celei de-a doua poziţii pe lista PNL Bihor pentru Senat, cel dintâi candidat care şi-a prezentat activitatea de până acum a fost Nicolae Suciu, profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davilla, director general al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie şi manager al Maternităţii Polizu din Bucureşti.

Născut lângă Aleşd, în satul Cacuciu Nou, după absolvirea la Aleşd a studiilor liceale acesta a urmat Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj, iar din 1988 este cadru universitar la Bucureşti. Suciu, care a avut sprijinul organizaţiilor locale ale PNL din zona Aleşd, a spus că doreşte să se implice, ca senator, pentru rezolvarea problemelor sistemului medical românesc, dar şi pentru inserţia socială a copiilor cu deficienţe.

Despre el, Cornel Popa a afirmat că este nu doar un foarte bun profesionist, ci şi "un suflet extraordinar", deoarece "de când a părăsit bătătura natală şi s-a stabilit în Bucureşti este gazda tuturor aleşdanilor care au probleme în Capitală" şi că, "pe lângă faptul că i-a găzduit, le-a întins totdeauna şi o mână de ajutor, fără să ţină cont de treapta socială pe care se aflau oaspeţii săi".

"Cel mai bun avocat din Beiuş"

Pus pe lista pentru Deputăţie pe a patra poziţie, eligibilă după redistribuiri (în locul ministrului Transporturilor, Sorin Buşe, care a decis să rămână tehnocrat, dar care în viziunea PNL ar urma să-şi continue mandatul în cazul în care liberalii vor reuşi să formeze Guvernul după alegerile din 11 decembrie), consilierul judeţean Kiss Janos a fost descris de fostul copreşedinte Cornel Popa ca fiind "cel mai bun avocat din Beiuş după război".

Fost consilier local în Beiuş în legislaturile 2008-2012 şi 2012-2016, ales în vară ca membru a Consiliului Judeţean, Kiss este membru PNL de 12 ani, fiind în ultimii 8 membru în comisiile juridice ale deliberativelor local şi judeţean. "Experienţa juridică îmi va fi de folos în activitatea legislativă", a spus el, precizând că dacă va deveni deputat se va concentra pe îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul Cadastrului, dorind să promoveze acte normative "care să înlesnească întabularea proprietăţilor", iar prima întabulare să fie gratuită.

"Cu gândul la guvernare"

Fostul copreşedinte al organizaţiei, Cornel Popa, a afirmat că "echipa PNL Bihor porneşte cu gândul de a aduce partidul la guvernare", aceasta fiind "o datorie de onoare a PNL" în contextul în care peste doi ani România va celebra centenarul Marii Uniri, la care liberalii au avut un rol covârşitor. "Cred că rezultatul din Bihor va cântări mult în stabilirea învingătorilor din 11 decembrie", a spus Popa.

Acesta a subliniat, de asemenea, faptul că liberalii se vor ţine de cuvânt la fel cum au făcut totdeauna şi vor face exact ceea ce aşteaptă bihorenii să facă. "Ne propunem să ne implicăm şi în continuare în proiectele judeţului Bihor. V-aţi obişnuit ca noi să fim angajaţi în proiectele pe care bihorenii le aşteaptă de la noi", a spus Cornel Popa, care va candida pe primul loc la Senat din partea PNL Bihor.

Doi asigură continuitatea

Candidaţi pe locurile 2 şi 3 la Cameră, actualii deputaţi Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa au amintit câteva dintre preocupările lor din mandatul aflat pe final. "Rămân dedicată domeniilor în care lucrez, ca secretar al Comisiei de Învăţământ", a spus Cherecheş, amintind despre demersurile făcute pentru dezvoltarea învăţământului profesional în acord cu piaţa muncii, dar şi despre parteneriatul cu Universitatea pentru ca aceasta să furnizeze companiilor orădene specialiştii de care are nevoie.

La fel, Ioan Cupşa a amintit şi alte legi pe care, împreună cu Cherecheş şi alţi colegi, le-a susţinut pornind de la situaţia din Oradea şi care au reglementat domenii la nivel naţional, precum stimularea renovării clădirilor monument din centrele oraşelor şi sprijinirea familiei.

Ghilea, recurs la memorie

Încheind prezentările, fostul copreşedinte al organizaţiei, acum cap de listă la Deputăţie, actualul senator Gavrilă Ghilea s-a declarat convins, "fără falsă modestie", că "avem cea mai puternică echipă", care "are toate argumentele când cere voturile bihorenilor", deoarece "acoperim toate domeniile de activitate şi ne vom bate în Parlament, aşa cum am făcut şi până acum, pe toate domeniile unde Bihorul are nevoie de susţinere de la Bucureşti".

"Toate proiectele importante realizate în Bihor au fost realizate în guvernări de dreapta, fie că a fost guvernarea fostului PDL, fie că a fost a PNL, şi vă îndemn să faceţi o retrospectivă, să vedeţi ce s-a realizat în guvernările de stânga", a îndemnat Ghilea alegătorii să-şi aducă aminte.

Primari pe liste, cu Bolojan în frunte

Pentru prima oară în ultimii 27 de ani, PNL Bihor a decis să-şi mărească numărul de voturi cât de mult prin plasarea pe liste a "greilor" din categoria primarilor. "Vrem ca toţi colegii, pe care cetăţenii din judeţ îi apreciază, să se mobilizeze cât de mult şi sperăm să obţinem un scor-record", a explicat Cornel Popa.

Astfel, la Senat, pe locul al şaselea, neeligibil, candidează primarul Oradiei, Ilie Bolojan, după managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, şi consilierul judeţean Lidia Popa.

La Deputăţie mai sunt poziţii ocupate de primari în funcţii, precum edilul din Sântandrei, Ioan Mărcuş, cel din Tinca, Teodor Coste, primarul din Aleşd, Ioan Todoca, cel din Ştei, Iulian Bălaj, dar şi viceprimarul de Oradea Mircea Mălan.

O tactică similară a adoptat şi PSD în alte judeţe ale ţării, cu deosebire că primarii cu notorietate mare au fost puşi chiar pe primul loc. La Dolj, de pildă, Lia Olguţa Vasilescu deschide lista pentru Senat deşi a afirmat că nu va pleca în Parlament, ci va rămâne să conducă Primăria Craiovei.


Lista completă a candidaţilor PNL Bihor la Parlamentul României

Senat:

Popa Cornel
Suciu Nicolae
Avrigeanu Ionel
Carp Gheorghe
Popa Lidia
Bolojan Ilie

Camera Deputaţilor:

Ghilea Gavrilă
Cherecheş Florica
Cupşa Ioan
Kiss Janos
Suciu Teodor
Mărcuş Ioan
Coste Teodor
Pantiş Carmen
Todoca Ioan
Balaj Iulian
Ciarnău Claudiu
Mălan Mircea