Senatorul PNL Bihor Cristian Bodea a prezentat joi un demers pe care l-a făcut pe lângă ministrul IMM-urilor, mediului de afaceri şi turismului, Maria Grapini, în legătură cu impozitul de 3% pe cifra de afaceri pe care aceasta l-a introdus inclusiv pentru firmele mici şi mijlocii abia înfiinţate, considerând că măsura este una similară impozitului forfertar introdus de guvernele PDL care a determinat desfiinţarea a 200.000 de IMM-uri.

"Înţelegem necesitatea ca Guvernul să scoată la lumină profiturile nedeclarate, dar trebuie avut în vedere şi pericolul pentru microîntreprinderile care nu pot susţine o nouă povară fiscală", a spus Cristian Bodea într-o conferinţă de presă organizată la sediul PNL Bihor.

Bodea a afirmat că a primit multe semnale dinspre mediul de afaceri, "din care am reţinut unul foarte serios referitor la conjunctura în care se "nasc" societăţile nou-înfiinţate". Astfel, spune senatorul liberal, firmele care nu realizează profit în primul an de la înfiinţare dar realizează venituri sub limita de 65.000 de euro până la care trebuie să achite 3% pe cifra de afaceri, nu vor putea să-şi recupereze pierderea fiscală din anul respectiv, ceea ce este "o discriminare a acestora faţă de ceilalţi contribuabili cu acest statut, dar şi o descurajare a potenţialilor investitori".

"Soluţia pentru ieşirea din criză este relansarea mediului de afaceri, or ei (n.r. - conducerea Ministerului IMM-urilor, mediului de afaceri şi turismului) au venit la colectat, exact ca şi guvernele PDL", a spus Cristian Bodea, precizând că demersul său nu se vrea un "atac" la adresa Guvernului, ci "un semnal de alarmă, un avertisment".

Parlamentarul liberal consideră că Ministerul condus de Maria Grapini a "uzurpat" prerogativele Ministerului Finanţelor, singurul în ale cărei competenţe stă stabilirea de impozite, deşi menirea sa ar trebui să fie găsirea unor soluţii de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii, după cum îi arată şi denumirea.

"Eu înţeleg că nu sunt bani la buget, dar trebuie găsite soluţii pe termen lung, pentru că taxa ori impozitul îl iei anul acesta, dar de la anul de la cine mai iei dacă firmele se sufocă?", a concluzionat, retoric, senatorul liberal, spunând că Ministerul IMM-urilor ar trebui, dimpotrivă, să introducă o scutire de la plata impozitelor a firmelor nou înfiinţate pentru primul an de activitate.