Consecvent convingerii că parlamentarii nu trebuie să fie la dispoziţia Guvernului, ci invers, senatorul PNL Bihor Cristian Bodea i-a adresat premierului Victor Ponta o nouă interpelare, de data aceasta determinată de faptul că actualul executiv continuă să facă modificări în Codul Fiscal la fel de frecvent ca şi guvernele anterioare.

Încă din primele rânduri ale interpelării, înregistrate la Senat luni, 13 mai, Bodea îi aminteşte premierului că în 2012 declara că se angajează să nu mai schimbe Codul Fiscal "de şase ori pe an, prin ordonanţe de urgenţă", pentru ca mediul de afaceri din România să poată beneficia de predictibilitate legislativă.

De asemenea, senatorul liberal îl critică pe Ponta că, "în locul acesteia (n.r. - al stabilităţii), anul 2013 a adus noi modificări ale Codului fiscal, ca şi a altor legi aplicabile în economie, în funcţie de care marii şi micii întreprinzători îşi stabilesc planurile de afaceri", ba, mai mult "aflu din răspunsurile primite de la unii dintre miniştrii dumneavoastră că se pregătesc altele în plus în al doilea semestru al anului".

"Pe bună dreptate - continuă senatorul liberal - agenţii economici se plâng că sunt aduşi la exasperare de mult prea desele modificări în legislaţia din domeniu şi de faptul că sunt nevoiţi să stea cu ochii pe Guvern, care i-a obişnuit cu ordonanţele pritocite pe fugă, peste noapte. Mai rău, aceştia mai riscă şi amenzi pentru nerespectarea legilor (cu prevederi contradictorii în multe cazuri), doar pentru că nu apucă să se replieze destul de rapid la fiecare mutare experimentală a vreunuia dintre miniştrii ce ar trebui, în teorie, să vegheze la sănătatea mediului economic".

Constatând că politica fiscală a Guvernului Ponta este "de-a dreptul haotică", Bodea îl întreabă pe Ponta "de ce mai aveţi nevoie de atâţia miniştri dacă nu reuşiţi să găsiţi, în toate acele ministere mari şi late care domnesc peste mediul economic, nicio persoană capabilă să conceapă un Cod Fiscal care să fie valabil mai mult de o lună".

Totodată, senatorul îi cere să mai răspundă şi la întrebările: "Ce modificări ale Codului fiscal mai vreţi să faceţi în anul 2013? Dar în anul 2014? Care sunt măsurile concrete pe care le planificaţi pentru atingerea obiectivului anunţat anterior alegerilor: legislaţie economică simplă, clară şi stabilă, care să ofere predictibilitate şi fiscalitate scăzută? Când credeţi că veţi reuşi să adoptaţi un Codul fiscal care să nu necesite corecturi măcar timp de un an?".