Senatorul liberal Cristian Bodea a afirmat că impozitarea bacşişului chelnerilor, pregătită de Guvern după ce Direcţia Antifraudă a închis numeroase firme unde au găsit încasări mai mari decât cele evidenţiate în casele de marcat, în general la localurile de alimentaţie publică, ar fi "o minciună", deoarece în realitate bacşişul ar fi desfiinţat dacă s-ar aplica decizia de impozitare.

"Ponta pune impozit de 16% pe bacşiş, ceea ce ar însemna că banii primiţi de chelneri vor fi colectaţi de patroni", a explicat Bodea, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi.

Liberalul a arătat că, potrivit modificărilor dorite de Guvern, banii primiţi de chelneri trebuie declaraţi de patron şi impozitaţi, dar în acest caz banii, cel puţin nu toţi, nu mai ajung la ospătari. "La sfârşitul zilei, patronul îi pune pe ospătari să declare bacşişurile primite, ia banii, spune că plăteşte impozit pe ei, 16%, dar din 10 milioane poate lăsa ospătarilor numai un milion", a exemplificat Bodea. "Practic, vor fi bani negri pentru patronii nesimţiţi", a zis senatorul, adăugând că, "dacă voia să fie sincer, Ponta interzicea bacşişul şi punea o taxă pe servire".

În acelaşi timp, mult mai grav este că sume enorme care trebuie încasate de bugetul statului sunt pur şi simplu ignorate de Finanţe. "Din primele zece companii datoare la Fisc, primele patru sunt ale statului şi au acumulat 84% din datoriile la buget - 1,2 miliarde euro", a spus Bodea, precizând că este vorba despre Compania Naţională a Huilei, Complexul Energetic Hunedoara, RATB (compania de transport în comun a Primăriei Bucureşti) şi Telecomunicaţii CFR. "Toate acestea nu merg, dar Guvernul se ocupă de bacşişul ospătarilor", a spus liberalul.

Bodea a catalogat acest lucru ca fiind o "discriminare", deoarece "omorâm mediul privat, firmele mici, prin taxe, impozite şi controale, şi favorizăm necrofagii de unde se fură", concluzionând că "Guvernul Ponta trebuie să facă aceste companii rentabile sau să le desfiinţeze", nu să îşi cheltuie energiile pe "vânarea" firmelor private mici.