Fost şef al Gărzii Financiare Oradea, consilierul judeţean liberal Călin Gal a prezentat joi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de avocatul Laviniu Domocoş, motivele pentru care cu trei zile în urmă Tribunalul Bihor i-a dat dreptate în procesul intentat Consiliului Judeţean după ce atât votarea bugetului judeţului pe anul în curs, în aprilie, cât şi rectificarea lui, în iulie şi august, s-au făcut cu încălcarea legii.

Ei centrează, ei marchează

Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat, pe 17 decembrie Tribunalul Bihor a decis suspendarea de îndată a HCJ 46/25 aprilie, HCJ 111/17 iulie şi HCJ 146/28 august, arătând că ele sunt "lovite de nulitate" întrucât toate au fost adoptate cu încălcarea a numeroase prevederi legale, în condiţiile în care patru consilieri judeţeni – unul de la UDMR şi trei de la PSD – au votat deşi au avut "interese patrimoniale", aşadar au încălcat legea.

Este vorba despre UDMR-istul Boda Gergely, care este concomitent şi şef birou la DDIP (Direcţia Dezvoltare şi Implementare Proiecte, căreia CJ Bihor i-a alocat peste 2 milioane lei), şi despre PSD-iştii Stela Babău, concomitent şefă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland (pentru care a alocat 3 milioane lei), Bujor Chirilă, în acelaşi timp şef la ADI Ecolect (beneficiară a 310.000 lei), şi de Ioan Mang însuşi, care este în paralel atât vicepreşedinte al CJ Bihor, cât şi preşedinte la ADI Ecoland şi la ADI Ecolect.

"Ignoră şi premeditează"

Liberalul Călin Gal a declarat că "s-a ajuns la aceste ilegalităţi" deoarece "conducerea CJ Bihor nu este de bună credinţă", ci are ca scop "să repartizeze discreţionar bugetul judeţului atât către unităţile administrativ-teritoriale (n.r. – comune şi oraşe), cât şi către entităţile subordonate şi la care este parte (n.r. – cum sunt ADI-urile, DDIP, Direcţia Social-Comunitară etc)", "practicând în permanenţă disimularea realităţii", adică acuzând apoi, de fiecare dată când este prinsă în fapt de opoziţie, că aceasta "blochează activitatea instituţiei şi plata salariilor angajaţilor".

"Noi le-am atras atenţia încă din aprilie că încalcă legea, dar conducerea CJ ignoră şi premeditează tot felul de scandaluri pentru a duce realitatea în altă parte. Conducerea CJ este inconştientă, este inaptă să conducă legal judeţul Bihor. A creat un sistem de conducere feudal, parcă jucăm într-un film cu grofi şi cu baroni. E clar că nu doresc decât să împartă banii discreţionar", a spus fostul şef al Gărzii Financiare despre abuzurile preşedintelui Pasztor Sandor şi vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea.

Prefectura acoperă ilegalităţile

Călin Gal a lansat săgeţi şi spre Instituţia Prefectului, amintind că a sesizat-o asupra ilegalităţilor săvârşite de şefii CJ, dar Prefectura n-a reacţionat în niciun fel, făcându-se că nu le cunoaşte, fiind în schimb vigilentă cu administraţiile locale conduse de reprezentanţi ai PNL.

"Aş întreba Instituţia Prefectului, care a fost informată despre demersul nostru (n.r. – procesul deschis pentru sancţionarea CJ Bihor), dacă a făcut vreun demers legal în această problemă. Dacă nu a făcut, de ce nu s-a făcut? Face selectiv? Şi în condiţiile astea mai avem un garant al legalităţii în judeţul Bihor?", a întrebat, retoric, consilierul judeţean liberal.

"Ne aşteptăm la orice"

Pe de altă parte, atât Gal, cât şi avocatul care l-a reprezentat în procesul cu CJ Bihor, Laviniu Domocoş, au subliniat că efectele sentinţei Tribunalului Bihor, adică suspendarea aplicării HCJ-urilor nelegale, vor acţiona nu doar luna aceasta, ci şi în primele două luni ale anului viitor, întrucât CJ nu va fi capabil să propună mai repede proiectul de buget pe 2019, aşadar va trebui să se încadreze în limita de cheltuieli echivalentă cu 1/12 din bugetul pe 2017 şi în lunile ianuarie şi februarie.

Întrebat, în aceste condiţii, dacă exclude sau nu ca şefii CJ să "regizeze", la fel ca în primăvară, revolte şi proteste ale angajaţilor membri UDMR şi PSD împotriva consilierilor opoziţiei, "vinovaţi" că nu li s-ar putea plăti salariile, Gal a răspuns că "ne aşteptăm la orice", dar a arătat că nemulţumiţii ar trebui să-şi îndrepte atenţia chiar spre şefii CJ Bihor.

El a atenţionat că responsabilitatea o poartă "nu cei care sesizează încălcarea legii, ci cei care încalcă legea", şi a amintit că însuşi jurământul depus la învestirea în calitatea de consilier judeţean îl obligă să nu închidă ochii la ilegalităţi. "În virtutea alegerii de către cetăţeni, aleşii locali au obligaţia legală şi morală să identifice şi sesizeze încălcarea legii", a spus Gal.