După ce Ministerul de resort a decis închiderea reprezentanţelor turistice ale României de peste hotare, senatorul PNL Bihor Cornel Popa a reacţionat vehement, acuzând această măsură şi avertizând că este contrară intereselor economice autohtone.

Popa a prezentat marţi în plenul Senatului o declaraţie intitulată "Turismul, cea mai mare industrie din lume, ignorată de guvernul român", în care acuză că acest sector reprezintă "o prioritate pentru fiecare stat, în afară de România", în contextul în care vinerea trecută Ministerul Turismului a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede, printre altele, prevede "desfiinţarea reprezentanţelor de promovare turistică cu sediul în străinătate, incluzând şi rechemarea în ţară a personalului, precum şi încetarea tuturor relaţiilor contractuale aferente funcţionării acestor reprezentanţe".

Parlamentarul bihorean aminteşte că birourile externe de turism ale României funcţionează de peste 50 de ani şi, potrivit unora dintre turoperatorii care aduc străini în România, sunt singurele entităţi care au promovat şi promovează turismul în străinătate, în condiţiile în care mandatul unui ministru al turismului a durat, în medie, în ultimii ani, în jur de un an şi două luni.

"Aceste birouri sunt, deocamdată, singurele entităţi care comunică direct cu publicul din străinătate şi cu potenţialii turişti. La ora actuală, sub 3 milioane de turişti străini înnoptează anual în structurile de cazare din România, iar dintre aceştia turiştii de agrement, veniţi pentru destinaţia România, sunt sub 1 milion. România poate primi şi la ora actuală un număr dublu de străini. Turiştii străini sunt foarte importanţi, deoarece sosirea lor reprezintă export de servicii şi venituri la bugetul de stat", a spus senatorul liberal. El a completat adăugând că pentru mulţi turişti străini interesaţi să viziteze România, birourile de turism sunt unele dintre "puţinele organizaţii care doresc şi pot să explice şi să atenueze eventualele percepţii negative în legătură cu România", fiind "mult mai accesibile decât reprezentanţele diplomatice şi mult mai apropiate de potenţialii turişti".

Spre comparaţie, Cornel Popa arată că Ungaria are 20 de birouri de turism în străinătate, Turcia 40, Grecia 29, Israel 17, Croaţia 19, Cehia 25, Austria 30, Italia 27, Franţa şi Marea Britanie câte 35, Spania 33, Germania 29, Elveţia 17, Olanda 16, iar Malta 14, măsura închiderii celor nouă reprezentanţe de profil ale României fiind dăunătoare". "În plin sezon turistic, când România ar trebui să-şi intensifice promovarea pe pieţele externe, în contextul în care multe destinaţii din jur au devenit nesigure, ministrul Mircea Dobre decapitează promovarea României, închizând birourile externe de turism şi blocând, astfel, activitatea pentru un an întreg", spune parlamentarul bihorean.

Cornel Popa a mai criticat şi politizarea Ministerului Turismului, arătând că "rotaţia cadrelor practicată de PSD inclusiv în acest domeniu (...) spune multe despre adevăratele interese ale guvernului", şi anume că "primează numirea oamenilor agreaţi pe posturi cheie, nu turismul românesc, nu promovarea obiectivelor turistice româneşti, aşa cum vor guvernanţii să credem".