Nu se lasă

Chiar dacă riscă sancţiuni în cadrul USL sau al PNL, senatorul Cristian Bodea îi cere premierului Victor Ponta să vină în Parlament, în februarie, cu un raport despre starea naţiunii. "E datoria lui să prezinte celor care l-au investit un raport asupra guvernării de anul trecut şi ce vrea să facă în acest an. Trebuie să facem o politică deschisă, sinceră şi responsabilă, iar pentru asta trebuie să dăm raportul în faţa cetăţenilor, pentru ca aceştia să înţeleagă ce facem şi încotro îi ducem", a spus senatorul, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

Bodea a enumerat şi temele dării de seamă, prima fiind accesarea şi utilizarea fondurilor europene. "A început deja noul exerciţiu financiar al UE, iar noi nu avem niciun acord cu Uniunea pe această temă", a spus parlamentarul. Acesta a arătat că Guvernul trebuie să utilizeze fondurile europene pentru lucrările de infrastructură de comunicaţii, în condiţiile în care în prezent acestea sunt finanţate de la bugetul de stat, ceea ce încurajează corupţia, putând fi "date cu dedicaţie".

USL să nu mai mintă!

De asemenea, senatorul a afirmat că şeful Guvernul trebuie să prezinte un plan pentru diminuarea fiscalităţii şi un altul pentru integrarea în spaţiul Schengen. "Nu mai putem continua să ne minţim că străinii sunt răi şi noi suntem buni. Adevărul este că nu suntem primiţi în Schengen pentru că nu ne facem treaba în probleme de securitate, şi nu mă refer la agenţii secreţi, ci la bandele care iau dimineaţa curse low-cost spre Occident, dau lovitura şi se întorc seara, şi la bandele de cerşetori din România, organizate, care acţionează în vestul Europei".

Bodea a spus, referitor la acest subiect, că "aş vrea ca premierul şi miniştrii lui să înţeleagă că pot minte poporul, dar nu pot să-i mintă pe străini, şi nu ştiu cât se va lăsa şi poporul ăsta minţit cu prostii de felul acesta".

Gata cu cearta, să înceapă guvernarea

În fine, liberalul îi cere lui Ponta măsuri pentru "închiderea" lucrărilor declanşate în baza PNDL, pentru care nu există finanţare şi care se degradează continuu. "Aş vrea să ştiu cum închidem cele peste o mie de lucrări pe PNDL deschise încă din 2007, în condiţiile în care necesarul pentru finalizarea lor este de 15 miliarde lei, dar pentru care anul trecut s-au alocat 500 milioane lei, anul acesta 1,5 miliarde, iar pentru anul viitor sunt prevăzute 800 de milioane".

Bodea a afirmat că sarcina premierului este de a guverna, nu de a perpetua conflicte cu preşedintele, iar stabilirea lui Crin Antonescu drept candidat USL la prezidenţiale ar trebui să-l determine pe Ponta să se ocupe de guvernare.

"Acum, că domnul Ponta şi-a liniştit ambiţiile prezidenţiale, nu mai are scuza că este ocupat să se certe cu Băsescu şi are tot timpul să se ocupe de guvernare", a spus senatorul liberal.