Profesorul Nicolae Suciu, candidat la Senat pe listele PNL Bihor, susţine că aproape jumătate dintre medici nu se mai pregătesc după finalizarea facultăţii, fapt care poate afecta calitatea actului medical.

"Ca preşedinte al Societăţii Române de Obstretică şi Ginecologie am observat, în spitalul pe care îl conduc şi în alte spitale, că aproape 40% dintre colegi nu respectă acea obligativitate de achiziţie de 200 de puncte de educaţie medicală continuă în cinci ani", a declarat Suciu joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Să fie opriţi de la practică!

Potrivit liberalului, cadrele medicale care nu depun eforturi să se ţină la curent cu ultimele noutăţi în domeniul în care activează riscă să folosească metode şi tratamente învechite, cu impact direct asupra calităţii actului medical, fapt pentru care ar trebui opriţi de la practică.

"Ei nu ar mai trebui să continue activitatea medicală. Din păcate, nu am instrumentul care să îmi permită să spun: "Trebuie să încetezi să mai practici şi să te duci să te pregăteşti profesional"", a spus candidatul liberal.

Nicolae Suciu a declarat că refuzul unor medici de a se perfecţiona continuu este cu atât mai greu de înţeles cu cât cele 200 de puncte de educaţie continuă pot fi acumulate destul de uşor în cinci ani.

"Este destul să ai o participare la o conferinţă pe an. Spre exemplu, Congresul de Ginecologie are 18 puncte, dar mai sunt conferinţele, sesiunile de comunicări şi se poate apela inclusiv la informările on-line care şi ele se punctează", a declarat liberalul.

Salarii dublate pentru specialişti

În paralel, potrivit profesorului Suciu, îmbunătăţirea calităţii actului medical mai poate fi obţinută prin oprirea exodului medicilor atraşi de salariile mult mai mari din ţările occidentale.

"PNL îşi propune ca din 1 iulie 2017 să dubleze salariile medicilor pentru păstra în ţară specialiştii", a declarat liberalul, care susţine şi majorarea salariilor asistentelor cu 20% pe an până la dublarea acestora.

Pe de cealalată parte, platforma liberală vizează îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin introducerea controalelor medicale periodice. "Vom încerca să îmbunătăţim legislaţia privind protecţia pacientului. Acesta va trebui să aibă şi responsabilităţi. Dacă omul nu vine să se caute, orice specialişti am avea, nu am rezolvat nimic. Prevenţia diminuează costurile", a spus Suciu.

Bihorean născut în satul Cacuci, lângă Aleşd, Nicolae Suciu domiciliază în Bucureşti, unde este profesor universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, directorul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului şi managerul Maternităţii Polizu.

Mai greu de autorizat

La aceeaşi conferinţă de presă a participat şi deputata Florica Cherecheş, înscrisă în cursa pentru cel de al doilea mandat, care a adus în discuţie scandalul Nutripork. Deputata a anunțat că demersurile pe care le-a făcut pe lângă ministerele Sănătăţii şi Mediului pentru a pune capăt poluării olfactive produsă de ferma de porci ar putea da rezultate.

"Se fac progrese în domeniul legislativ astfel încât anul viitor, când Nutripork trebuie să îşi reînoiască autorizaţia de funcţionare, să nu o mai poată obţine în aceleaşi condiţii”, a declarat Cherecheş. Liberala a precizat că a urmărit nu închiderea fermei, ci obligarea proprietarului la folosirea unor tehnologii care să nu mai umple de duhori cartierele Ioşia, Rogerius şi comuna Sîntandrei.

De altfel, patronul fermei Nutripork, Iosif Pazuric, şi-a declarat încă din vară intenţia de strămutare a fermei, dar a cerut pentru asta sprijin financiar de la stat pentru relocare