Una din ultimele reuniuni ale Consiliului Judeţean ales în 2008 s-a consumat joi, când reprezentanţii din CJ au luat act de încetarea de drept a mandatului lui Radu Ţîrle ca preşedinte, ca urmare a trecerii lui de la PNL la PDL, iar proaspătul fost şef al instituţiei şi-a rămas bun cu speranţa că "ne vom revedea după 10 iunie".

Ultimul discurs

Într-o scurtă cuvântare, pe care a rostit-o nu de la prezidiu, ci de pe margine, Ţîrle a ţinut să le mulţumească foştilor colegi pentru colaborare, să enunţe câteva din realizările sale şi, gest foarte apreciat de asistenţă, chiar şi să-şi ceară iertare tuturor celor faţă de care ar fi greşit.

"Doresc să vă mulţumesc tuturor pentru colaborarea din aceşti patru ani, pentru hotărârile bune pe care le-am luat. După cum ştiţi, am avut în aceşti patru ani doar vreo două sau trei hotărâri atacate în contencios de Prefectură", a spus Ţîrle, după care a încheiat, vizibil emoţionat, stârnind aplauzele tuturor celor prezenţi: "Vă doresc tuturor sănătate, iar celor care candidaţi vă doresc şi mult succes. Pentru tot ceea ce am realizat, vă mulţumesc, pentru că fără dumneavoastră nu am fi putut promova atâtea proiecte mari, Aeroportul, drumul de Padiş, Aparegio, programul judeţean de gestionare a deşeurilor şi alte proiecte. Încă o dată vă mulţumesc, iar pentru ceea ce am greşit vă cer iertare tuturor".

Kiss a refuzat, Voloşeniuc a fost votat

Pentru că, potrivit legii, au fost obligaţi să desemneze dintre cei doi vicepreşedinţi ai CJ - Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc - pe unul căruia să-i delege atribuţiile lui Ţîrle, consilierii judeţeni au trecut la vot, însă numai după ce Kiss a precizat că el refuză să preia aceste prerogative.

Ca urmare, întrucât au avut de "ales" un singur candidat la interimat, consilierii l-au votat, în secret, deoarece aşa cere legea, pe liberalul Voloşeniuc, cu 22 de sufragii pentru şi 5 contra, din partea PDL-iştilor. De altfel, mai în glumă, mai în serios, preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, s-a şi adresat lui Kiss, afirmând că dacă ar fi candidat UDMR-istul, i-ar fi dat lui votul.

"Dacă eraţi dumneavoastră candidat, fiţi sigur că aveaţi votul meu", a spus liderul grupului de consilieri judeţeni ai PDL, adresându-se lui Kiss.

Harţă pe USL

Tot şeful PDL-iştilor din CJ a fost protagonistul unui episod cu conţinut strict politic, înainte de votarea lui Voloşeniuc ca înlocuitor al lui Ţîrle Avrigeanu cerând ca şi "consilierii care candidează din partea USL să îşi dea demisia, pentru că nu pe listele USL au fost aleşi în 2008".

Avrigeanu a primit replica de la secretarul judeţului, Carmen Soltănel, care a explicat că în calitatea pe care o are nu se poate autosesiza pentru constatarea încetării de drept a mandatului de consilier judeţean a celor care candidează pe lista USL, motiv pentru care l-a invitat pe Avrigeanu să depună la Registratura CJ o sesizare, pe care a promis că o va "analiza" conform legii.

Dacă răspunsul lui Soltănel a fost unul strict funcţionăresc, juridic, în schimb reprezentanţii PSD şi PNL i-au explicat PDL-istului că în cazul lor nu se aplică legea care l-a obligat pe Ţîrle să rămână fără funcţia de preşedinte. De altfel, Avrigeanu, un veteran al CJ, a fost pus la punct de cea mai tânără consilieră liberală, Nicoleta Faur. "Vă atrag atenţia că noi, chiar dacă suntem candidaţi pe lista USL, nu am părăsit niciunul PNL sau PSD, partidele pe listele cărora am fost aleşi", a explicat Faur.

Record: cel mai scurt mandat de consilier

Pentru că la precedenta reuniune a CJ un consilier, Olah Sandor, a demisionat atât din Consiliul Judeţean, cât şi din UDMR, aleşii bihorenilor au trebuit să ia act şi de încetarea mandatului acestuia, precum şi de înlocuirea lui cu un alt reprezentant al Uniunii, Csengeri Csongor Antal, 44 de ani, profesor de sport în comuna Valea lui Mihai.

Noul consilier a fost validat şi a depus jurământul solemn, iar şeful său de partid, Alexandru Kiss, a profitat de moment pentru a face două glumiţe. "Merita să trăiesc atâta să văd emoţii la doamna secretar", a spus Kiss când secretarul judeţului, Carmen Soltănel, s-a străduit (fără a reuşi la perfecţie) să pronunţe numele noului ales, după care s-a adresat acestuia: "Îl felicit pe domnul Csongor, care probabil că va avea cel mai scurt mandat din istoria Consiliului Judeţean, dar şi asta este ceva"".

Mandatul actualului Consiliu Judeţean se va încheia luna viitoare, după alegerile locale din 10 iunie.