Şedinţa solemnă de Consiliu Local organizată joi seara, în sala mare a Primăriei, pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia din 1989 a atras circa 200 de orădeni.

"Dumnezeu să îi odihnească!"

La eveniment au luat parte oficialităţi în frunte prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, aflat la prima ieşire publică după instalare, primarul Ilie Bolojan, care a purtat panglica tricoloră, înalte feţe bisericeşti, precum episcopul ortodox Sofronie Drincec şi cel greco-catolic Virgil Bercea, consilieri locali, oameni politici, revoluţionari atinşi deja de vârstă şi o mână de studenţi.

Şedinţa a fost deschisă cu intonarea imnului de stat, o rugăciune oficiată de Prea Sfinţitul Sofronie Drincec şi un moment de reculegere.

"Trebuie să ne aducem aminte ce nu era înainte de 1989. Dacă astăzi cetăţenii pot vota în Consiliul Local Oradea pe cine vor ei este un rezultat a ceea ce s-a întâmplat în 1989. Astăzi cultele se manifestă cum se manifestă şi fiecare cetăţean poate să se ducă la biserica de care aparţine. Înainte de 1989 acest lucru nu se putea", a declarat primarul Ilie Bolojan în luarea sa de cuvânt, care a deschis lucrările.

Bolojan a mai spus că "în calitate de primar le mulţumesc tuturor celor care au fost participanţi activi din întreaga ţară şi mai ales din Oradea" şi a încheiat cu formula "Dumnezeu să îi odihnească pe toţi cei care au murit în Revoluţia română".

Două cărţi acelaşi decembrie...

Şedinţa de joi seară a prins două lansări de carte care au ca temă evenimentele din decembrie 1989. Primul volum, "Avancronica unei revoluţii programate. Anul 1989 în Bihor", semnat de istoricul Gabriel Moisa, constituie o radiografie a ultimului an de comunism în Oradea culminând cu evenimentele din 21 - 23 decembrie.

Volumul constituie rezultatul unei munci laborioase de căutare în arhivele centrale şi locale cu consultarea presei vremii şi analizarea unei bibliografii vaste.

"Niciun istoric de profesie, serios, nu analizează evenimentele din decembrie 1989 strict din perspectiva ideii de revoluţie. Suntem încă prea aproape de eveniment. Cu cât ne depărtăm, cu atât lucrurile devin mai clare", a spus Moisa.

La rândul său, scriitorul şi revoluţionarul Mircea Bradu a lansat un nou volum dedicat evenimentelor din decembrie 1989, în care, sub denumirea "Revoluţia română la Oradea 30", prezintă "documente şi mărturii" culese cu sprijinul istoricului Gabriel Moisa şi jurnalistului Florin Budea.

"Mulţi spun că la Oradea nu a fost revoluţie pentru că nu a murit nimeni. Uitaţi-vă pe fotografiile epocii, câtă lume era în stradă, şi o să vă convingeţi. E adevărat, la noi în Oradea nu a murit nimeni (n.r. cu excepţia incidentului de la Aeroport), dar ar fi fost de ajuns să ies şi să spun «Ăla e terorist!» şi mulţimea l-ar fi omorât pe loc. Atâta ură era atunci...", a povestit Mircea Bradu la lansare.

În încheierea şedinţei solemne de joi, primarul Ilie Bolojan a reamintit asistenţei că duminică, de la ora 12, va avea loc la mormintele eroilor Revoluţiei Române din Cimitirul Municipal o ceremonie militară cu prilejul sărbătoririi Zilei victoriei Revoluţiei Române şi a libertăţii.