Ziarul Libertatea a făcut o dezvăluire cu privire la Ioana Mihăilă, doctoriţa din Oradea care este în cărţi pentru preluarea funcţiei de ministru al Sănătăţii.

Secretar de stat din luna februarie, Mihăilă ar fi fost cea care a descoperit că mai multe Direcţii de Sănătate Publică apelează la laboratoare private pentru testele PCR de depistare a Covid-19, în detrimentul laboratoarelor publice, care erau folosite la capacitate redusă. Acest lucru nu a fost făcut public până acum de oficialii Ministerului Sănătăţii.

„Ioana Mihăilă este extrem de pragmatică și organizată. A reușit să construiască echipa cu cel mai bine condus cabinet dintre secretarii de stat”, a declarat, pentru Libertatea, unul dintre colaboratorii ex-ministrului Vlad Voiculescu, demis în această săptămână.

Sursa citată de ziar a dezvăluit că Mihăilă a stârnit o „furtună” în coaliţia de guvernare, tocmai pentru că a obligat DSP-urile să apeleze întâi la laboratoarele publice, pentru testele Covid-19, decontate printr-un program naţională de sănătate. „Un ordin din 2020, al ministrului Tătaru, lăsa lucrurile destul de neclare. DSP-urile au folosit acest lucru și, pe baza unor aranjamente locale, au reușit să plaseze comenzi către centrele private, în detrimentul celor publice”, a confirmat pentru Libertatea şi un alt angajat al Ministerului Sănătăţii. Orădeanca a redactat un nou ordin, i l-a propus lui Vlad Voiculescu și acesta l-a semnat în martie.

Schimbarea „a deranjat”, susţin sursele Libertatea, ceea ce ar putea conta în nominalizarea ei ca ministru al Sănătăţii. „De aici au apărut presiuni de afaceri și e de văzut dacă Mihăilă va fi numită ministru, în condițiile în care nu a servit interesele a mai mulți politicieni interesați în banii către privați”, a mai declarat una din sursele ziarului naţional.