O nouă practică a executorilor şi lichidatorilor judiciari, pe cât de simplă, pe atât de penală, a fost descoperită de BIHOREANUL. Puşi să îndestuleze creditorii firmelor aflate în insolvenţă, aceştia "plimbă" înainte de plată sumele din conturile societăţilor datoare prin propriile conturi, pentru ca banii să facă pui. Iar la unele sume dobânzile nu sunt deloc de neglijat.

Un astfel de caz e al avocatului orădean Florin Anghel, specializat în lichidări judiciare, care s-a ales cu un dosar penal în urma unei reclamaţii făcute de patronul unei firme de exploatări lemnoase din comuna Dobreşti. Afaceristul îl acuză pe avocat de abuz în serviciu, după ce acesta i-a promis că-l ajută să reorganizeze activitatea firmei, însă în loc de asta i-a băgat societatea în faliment.

Mai mult, juristul e suspectat şi că ar fi "subtilizat" mai bine de 50.000 de lei din contul firmei, sub pretextul unor plăţi către Finanţe şi către bănci, plăţi care nu s-au mai făcut până azi.

"Te rezolv, băiatule"

Florin Covaci a deschis proces de insolvenţă propriei firme în noiembrie 2010, la sugestia lichidatorului Florin Anghel, care i-a promis un plan de reorganizare care îl va ajuta să aducă societatea pe linia de plutire. Societatea Floryluc avea restanţe în onorarea unor datorii la bancă şi dări neplătite la Finanţe dar, pe de altă parte, avea şi facturi neîncasate de la alte firme care, la o adică, ar fi acoperit o mare parte din datorii.

"Pe Anghel mi l-a recomandat un prieten. Omul mi-a cerut 1.000 de euro şi mi-a spus că mă ajută să rezolv situaţia. Sincer, nu mi-a plăcut de el, că era agitat, îi fugea privirea dintr-o parte în alta şi nu spunea nimic concret, decât "Stai liniştit, băiatule, că te rezolv, nu-ţi mai face probleme". M-a rezolvat de tot", povesteşte Covaci.

Până când patronul i-a virat cei 1.000 de euro, lichidatorul l-a sunat zilnic de două-trei ori. Apoi, după ce i-a achitat "onorariul" fără să primească o chitanţă în schimb, Anghel a sunat pentru alţi bani. Pornise procesul de insolvenţă şi, zicea el, avea nevoie de lichidităţi pentru a achita o parte din datoria la bancă, după care să depună la instanţă şi planul de reorganizare a societăţii, pentru a fi verificat şi aprobat de judecătorul sindic.

Planul, însă, nu l-a mai făcut, aşa că pe 15 februarie judecătorul sindic a dispus trecerea societăţii Floryluc în faliment şi numirea ca lichidator judiciar a aceluiaşi cabinet de insolvenţă al lui Anghel.

Cont gol, datorii berechet

"Eu nu ştiam nimic din toate astea, că Anghel nu îmi spunea ce se întâmplă. M-a sunat prin martie, să recuperez o datorie a firmei, cu care să acopere o parte din datoriile de la bancă şi să poată face demersurile pentru reorganizare. Dar nu a fost niciodată vorba de faliment sau de insolvenţă, ci de reorganizare", zice Covaci, care în martie 2011 a virat 110.000 lei în contul lichidatorului.

Din suma totală, însă, la bancă a ajuns doar jumătate. Restul, au dispărut din contul Floryluc. "Nu ştiu ce s-a întâmplat, pentru că, de atunci, avocatul mă evită. Nu mai răspunde nici la telefon", se plânge afaceristul, care a şi cerut în toamna anului trecut schimbarea lichidatorului, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. "A minţit în privinţa destinaţiei banilor şi a încălcat procedura şi nu a ţinut legătura cu comitetul creditorilor, pentru a le comunica ce se întâmplă. Eu, de pildă, am aflat de pe internet, de pe un site de mică publicitate, că el a anunţat organizarea unei licitaţii pentru data de 17 iunie, pentru vânzarea bunurilor societăţii mele, licitaţie care nu a avut loc", îşi explică patronul demersul făcut.

Judecătorii Tribunalului i-au respins, însă, cererea, considerând-o neîntemeiată. Asta, după ce Anghel a prezentat în instanţă un plan de distribuire a sumelor din contul lichidatorului, plan din care reieşea că, din cei 110.000 lei încasaţi, s-au făcut plăţi nu doar către bancă, ci şi către Finanţele Publice Bihor, plus onorariul lichidatorului, stabilit cu mărinimie de avocat - că doar era vorba de propria-i persoană - la 13.400 lei.

"Zicea că eu ar fi trebuit să contest planul dacă nu-mi convenea cum a cheltuit banii. Dar eu nu am ştiut nimic. Dacă ştiam, credeţi că aş fi fost de acord cu onorariul de 13.400 lei, după ce i-am plătit 1.000 de euro pentru aceeaşi treabă?", spune supărat Covaci.

Abuz!

Suspicios, afaceristul a verificat planul lichidatorului în amănunt. Aşa a descoperit, de pildă, că suma achitată în contul datoriei bancare era cu peste 10.000 lei mai mică decât pretindea Anghel (în loc de 64.449, fuseseră achitaţi doar 56.000 lei), iar la Finanţe societatea nu apărea cu plata sumei de 29.925 lei, aşa cum susţinea documentul întocmit de Anghel, ci doar cu datorii, atât în 2011, cât şi în acest an. "Ba mai mult, pentru că nu s-a plătit nimic, de la 17.000 lei, cât era datoria iniţial, s-a ajuns la dublu", spune el.

Ca urmare, acum două săptămâni Covaci a solicitat, din nou, schimbarea lichidatorului şi, totodată, a depus şi o plângere penală împotriva acestuia, la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor, pentru abuz în serviciu. În plus, a formulat şi o sesizare la Uniunea Practicienilor în Insolvenţă, pentru cercetarea disciplinară a lui Anghel. "Mi s-a comunicat că se va face o anchetă, că vom fi chemaţi la sediul Uniunii, atât eu cât şi lichidatorul, şi că în urma audierilor se va stabili dacă e vinovat sau nu", zice Covaci.

Căutat săptămâni întregi şi de reporterii BIHOREANULUI, pentru a-şi spune punctul de vedere despre acuzaţiile care i se aduc, atât la cabinetul de insolvenţă din centrul oraşului, cât şi la cele 9 numere de telefon pe care le-a folosit în ultimele luni, avocatul Florin Anghel a refuzat însă orice discuţie.

O practică

Anghel nu este, însă, nici pe departe, singurul lichidator judiciar care se foloseşte de sumele din conturile societăţilor aflate în insolvenţă sau faliment. Surse judiciare afirmă că în cercetarea procurorilor bihoreni se află mai multe dosare penale deschise pe numele unor executori şi lichidatori suspectaţi că, înainte să îndestuleze creditorii firmelor de care se ocupă, "plimbă" banii prin propriile conturi bancare, pentru a acumula venituri din dobânzi.

"Un astfel de dosar a fost deschis pe numele executorului judecătoresc Mihai Negrău, care însă a decedat între timp", spun sursele. Normal, odată cu Negrău, a "murit" şi dosarul. După cum se vede, nu şi "reţeta"...


DOSARE
Familie cu probleme

Avocatul Florin Anghel şi soţia sa au mai multe dosare penale. Avocatul a ajuns de pomină printre colegi în urmă cu 10 ani, când s-a aflat că şi-a provocat singur o rană la ochi doar pentru a încasa compensaţiile băneşti din partea firmei de asigurări cu care tocmai semnase o asigurare de viaţă. În prezent, este cercetat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor în trei dosare, pentru suspiciuni de abuz în serviciu, la fel ca în cazul Floryluc, deschise în baza unor plângeri formulate de patroni ai altor firme aflate în proces de insolvenţă şi la care Anghel a fost desemnat administrator judiciar.

Soţia lui Florin Anghel, Mihaela, funcţionară la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, a fost trimisă în judecată în 2009 după ce a falsificat cartea funciară a unei case din strada Clujului, pe care ulterior a cumpărat-o pe numele mamei sale, pe bani de nimic, pentru ca apoi s-o revândă cu 150.000 de euro. Început la Tribunalul Bihor, procesul se judecă la Tribunalul Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea formulată de Mihaela Anghel pentru strămutarea cauzei.