Preşedintele Asociaţiei Oradea Civică, Sebastian Duma, vicepreşedintele Cosmin Bursaşiu şi încă doi colegi din ONG-ul înfiinţat imediat după celebra OUG 13/2017 şi-au anunţat, miercuri, adeziunea la un partid relativ recent, Partidul Oamenilor Liberi, înfiinţat în 2015 la Târgu Mureş de un grup de antreprenori locali, care în 2016 au reuşit să propulseze trei reprezentanţi în Consiliul Municipal.

Modificare de statut

„Noi, cei de la Oradea Civică, am modificat statutul asociaţiei, prin vot, democratic, în sensul că de acum pot fi membri ai asociaţiei şi persoane care sunt membri de partid, cu excepţia PSD şi ALDE”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Sebastian Duma.

Acesta a explicat că, deşi UDMR este în egală măsură vinovat pentru complicitatea activă faţă de felul în care PSD şi ALDE „distrug România”, nu au instituit restricţia şi pentru membrii partidului maghiar pentru a nu da apă la moară celor care vor să pună semnul egalităţii între UDMR şi minoritatea maghiară şi pentru a nu fi acuzaţi de „discriminare”. „Dar în continuare noi suntem împotriva a tot ceea ce face UDMR”, a precizat Duma.

Acesta a explicat că şase din cei şapte membri ai conducerii Asociaţiei Oradea Civică au fost de acord prin vot cu modificarea statutului asociaţiei.

Alături de Duma, vicepreşedintele Oradea Civică a explicat de ce a ales înrolarea în Partidul Oamenilor Liberi: „Am participat la o reuniune a confederaţiei Contract România, la care au participat organizaţii civice înfiinţate după momentele Colectiv şi OUG 13, dar şi reprezentanţi ai unor partide politice de opoziţie, acolo am avut primul contact cu reprezentanţi ai POL. Puteam să ne înscriem în PNL, USR, PLUS sau alt partid, dar am ales Partidul Oamenilor Liberi deoarece ni s-a părut cel mai de dreapta şi cel mai reprezentativ pentru mediul antreprenorial, cel care duce greul în această ţară”, a spus Cosmin Bursaşiu.

„Mergem mai departe şi cu organizaţia civică, şi cu partidul”, a adăugat acesta, afirmând că acţiunile celor două organizaţii nu vor fi „amestecate” şi îndemnând, totodată, să li se alăture şi alţi orădeni. „Dacă oamenii nu se implică în politică, de partid sau nu, vom avea în continuare probleme”, a spus Bursaşiu.

Ce vrea POL?

Din programul POL fac parte obiective precum aderarea la Spaţiul Schengen, adoptarea monedei euro, simplificarea legislaţiei electorale aşa încât să poată participa mai uşor la alegeri şi partidele noi, iar alegătorii să poată vota electronic la orice tip de scrutin, reformarea administraţiei publice prin eliminarea tuturor pensiilor speciale cu excepţia celor pentru veteranii de război, pensionarea la minim 65 ani bărbaţii şi 63 ani femeile, interdicţia ocupării funcţiilor publice de către persoane condamnate penal pentru infracţiuni comise cu intenţie, reducerea impozitării pe muncă, desfiinţarea CCR şi transferarea atribuţiilor acesteia către o secţie specială de Contencios Constituţional în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, numirea şefilor de parchete numai prin concurs.

De asemenea, POL mai are un obiectiv „revoluţionar”, inspirat din ţări mai avansate, şi anume ca în localităţile cu mai puţin de 5.000 de locuitori primarii şi consilierii locali să nu fie remuneraţi, ci munca lor să fie considerată voluntară.