Festivitatea semnării protocolului local al USL Bihor s-a desfăşurat în Sala Mare a Primăriei Oradea, iar la încheierea ei cei trei lideri au anunţat că, deşi acesta nu este primul asemenea protocol încheiat de USL în plan local, pentru prima oară cele trei organizaţii judeţene vor avea o întâlnire publică în comun, cu peste 350 de delegaţi, programată sâmbătă, la Centrul Cultural al Fundaţiei Mecena, închiriat de la UDMR Bihor.

"Este o zi importantă şi pentru cetăţenii care aşteaptă de la noi un semnal că ne pasă de ceea ce se întâmplă în ţară", a declarat senatorul Cornel Popa, preşedintele PNL Bihor, la semnarea protocolului, afirmând că în plan local cele trei formaţiuni semnatare vizează stoparea alocării discreţionare de resurse financiare de la Guvern exclusiv către administraţiile locale conduse de reprezentanţi ai PDL. "Ştiu că de acum va trebui să nu exacerbăm orgoliile de partid sau de grup. Noi vrem instituirea unui climat de normalitate în toate administraţiile din judeţ, pentru că resursele de la buget merg toate spre administraţiile colorate în portocaliu. Niciodată n-a fost o asemenea anormalitate ca acum", a spus liderul PNL Bihor.

Cornel Popa a adăugat că, după ce USL va ajunge la guvernare, cele trei organizaţii judeţene trebuie să coopereze în aşa fel încât judeţului Bihor să-i fie alocate de la Guvern resurse financiare proporţional cu contribuţiile acestui judeţ la bugetul de stat: "Atunci când va veni vremea administraţiei centrale a USL, nu trebuie să uităm că trebuie să aducem din nou Bihorul acolo unde îi este locul după vărsămintele pe care le face către bugetul central, şi nu în coada clasamentului, cum este acum".

Preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a reluat comparaţia dintre alianţa celor trei formaţiuni cu cea a celor trei mari puteri din al doilea război mondial: "Este o zi importantă, am putea spune că este echivalentă cu ziua în care SUA, Marea Britanie şi URSS îşi dădeau mâna pentru a doborî regimul lui Hitler. Chiar dacă astăzi suntem în sală împărţiţi în stânga şi în dreapta, noi trebuie să ne dăm mâna pentru a doborî regimul PDL-ist. Avem un duşman puternic, un duşman care a pus mâna pe toate resursele ţării, un duşman care nu guvernează ţara, ci o stăpâneşte, un duşman care trebuie doborât punctual, în fiecare unitate administrativ-teritorială pe care o stăpâneşte".

Liderul PSD Bihor a mai afirmat că obiectivul USL nu va fi doar redresarea economiei, ci şi redarea speranţei către cetăţeni. "Mai presus de a lupta împotriva celor care au distrus economia, trebuie să luptăm împotriva lor pentru că au distrus speranţa, pentru că cel mai grav lucru, astăzi, este că în România nu mai există speranţă", a spus senatorul Ioan Mang.

Preşedintele PSD Bihor a mai adăugat că, deşi cele trei organizaţii nu sunt primele care semnează un asemenea protocol în plan local, sunt totuşi primele din ţară care vor organiza o reuniune comună de anvergură. "Sâmbătă, la ora 12, în prezenţa preşedinţilor celor trei partide, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, vom avea o reuniune comună la sediul Fundaţiei Mecena", a anunţat Ioan Mang. La solicitarea jurnaliştilor, preşedintele PSD Bihor a precizat că a închiriat clădirea administrată de liderii UDMR Bihor, deoarece "nu am găsit în Oradea o altă sală liberă în acea zi, care să aibă peste 350 de locuri".

Preşedintele PC Bihor, Traian Bodea, a afirmat că încheierea protocolului USL şi prezenţa liderilor celor trei partide componente la Oradea în prima zi a Congresului UDMR are un rol simbolic, de a convinge liderii Uniunii să renunţe la alianţa cu PDL. "Noi cerem ca UDMR să aibă luciditatea de a întoarce armele împotriva PDL-ului", a spus Bodea.

Conform protocolului de constituire a USL Bihor, părţile semnatare se obligă ca în 30 de zile să constituie majorităţi în Consiliul Judeţean Bihor şi în consiliile locale din judeţ, să renegocieze funcţiile de conducere din instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean şi consiliilor locale, iar pentru desemnarea viitorilor candidaţi la alegerile locale din 2012 să stabilească "prin mecanismele statutare proprii" propuneri care "să fie introduse în cercetări sociologice până cel mai târziu la 30 aprilie 2011".

De asemenea, în baza protocolului, candidaţii ce vor fi stabiliţi în baza cercetărilor sociologice se obligă "să respecte pactul de neagresiune la adresa contracandidatului sau a partidului din care acesta face parte". Totodată, protocolul prevede ca până la 15 octombrie 2011 să identifice unităţile administrativ teritoriale unde vor fi promovaţi candidaţi comuni.

În ce priveşte divergenţele din plan local, protocolul prevede ca acestea, dacă nu pot fi soluţionate la nivel local, să fie raportate secretarilor generali ai USL în maxim 24 de ore de la constatarea lor, urmând ca ele să fie rezolvate de către structurile centrale ale USL.