Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, vor petrece două zile în judeţul Bihor la finele acestei săptămâni, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, cei doi lideri judeţeni ai formaţiunii, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea.
Potrivit explicaţiilor lui Popa, liderii partidului vor ajunge în Bihor după o vizită în Sălaj, astfel că vineri se vor întâlni cu membrii organizaţiilor locale din Suplacu de Barcău şi Marghita, iar seara, la Oradea, cu membrii Ligii primarilor oraşelor municipii de judeţ din Transilvania, pentru ca sâmbătă dimineaţă să aibă, la Primăria Oradea, o reuniune a organizaţiei de femei, iar apoi, la Filarmonică, una cu reprezentanţii organizaţiilor locale şi cu activul de partid din judeţ.
Prima după alegerile prezidenţiale, vizita copreşedinţilor Gorghiu şi Blaga în Bihor are loc "în contextul unor rezultate bune", a spus Gavrilă Ghilea, care a amintit că după ce, în ianuarie, la nivel naţional s-a stabilit calendarul înfiinţării comitetelor executive ale organizaţiilor judeţene, în Bihor acest comitet a fost constituit în 20 februarie (alcătuit fiind din 33 de membri, din care 12 proveniţi din fostul PDL şi 21 vechi liberali). "În prezent, s-au constituit în proporţie de 98% şi comitetele executive locale", a spus copreşedintele PNL Bihor, Gavrilă Ghilea.
Acesta a afirmat că în nicio organizaţie locală "nu au existat probleme deosebite, nu au fost discuţii între membrii PNL care să nu se fi înţeles" în ce priveşte alegerea comitetelor locale. Dimpotrivă, a adăugat Ghilea, "dacă până acum existau tendinţe de a se mai lucra pe două fronturi (n.r. – adică separata vechii liberali de foşti pedelişti), de acum se lucrează unitar". Mai mult, a adăugat el, au fost şi comune unde membrii de partid proveniţi din cele două formaţiuni au renunţat să aibă doi copreşedinţi, pronunţându-se pentru un singur lider, ceea ce ar arăta că nu există orgolii.
"N-am fost solicitaţi să mergem nicăieri că nu se înţeleg ai noştri cu ai lor", a concluzionat Popa, în timp ce Ghilea l-a "rectificat", afirmând că nicăieri nu există vreun conflict între "ai noştri şi ai noştri", subliniind astfel că unificarea între cele două formaţiuni s-a încheiat cu omogenizarea internă până la identificarea între vechii liberali şi foştii pedelişti.
Întrebaţi dacă există şi situaţii de primari, consilieri judeţeni şi consilieri locali din cele două formaţiuni care au trecut anul trecut la PSD, iar acum ar vrea să revină în noul PNL, Cornel Popa a declarat că "personal nu am fost contactat de asemenea persoane" şi, tot personal, "cred că trebuie să ne vedem de drumul nostru fiecare", pentru că "trebuie să aşezăm partidul pe o bază cât mai solidă", adică fără oameni care au "trădat". În schimb, Ghilea a mărturisit că a primit semnale "de la unii care dau semne şi regretă că au plecat la PSD", dar încă nu s-a luat nicio decizie dacă aceştia pot fi reprimiţi sau nu în PNL.
Pe de altă parte, Ghilea a afirmat că la nivel central au fost reprimiţi în partid parlamentari care plecaseră în cursul anului trecut, pentru că doar aşa ar putea forma PNL noua majoritate necesară schimbării Guvernului Ponta, pe care "electoratul a arătat că o doreşte".