În premieră de la declanşarea campaniei pentru Oradea Mare, copreşedinţii PNL Bihor, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, au organizat, vineri, o conferinţă de presă pentru a-şi declara sprijinul, la fel ca şi deputatul de Oradea Florica Cherecheş, pentru unificarea celor două localităţi şi pentru a îndemna cetăţenii să iasă din case pe 14 iunie, când va avea loc "turul al doilea" al referendumului de fuziune.

Şanse la regionalizare

Atât Popa, cât şi Ghilea, au subliniat că dacă Oradea ar avea o populaţie şi o suprafaţă mai mari acest lucru ar determina şi o putere economică sporită şi, implicit, salarii mai mari pentru locuitorii oraşului, ba – mai mult – în eventualitatea reorganizării administrativ-teritoriale pe regiuni a ţării, Oradea ar avea şanse crescute să devină centru de regiune, nu să fie inclusă, alături de oraşe precum Satu Mare ori Zalău, în regiunea condusă de la Cluj.

"Avantajele unificării sunt de partea orădenilor mai mult decât de partea celor din Sînmartin", a spus Cornel Popa, care şi-a exprimat speranţa că pe 14 iunie şi orădenii se vor dovedi mai interesaţi de referendum, mergând la urne, cu argumentul că "vor da un vot nu pentru politicieni, ci pentru ei şi pentru familiile lor".

"PNL a avut vocaţia luptei pentru unire în toată existenţa sa. Am făcut Unirea Mare, avem acum toată îndreptăţirea să milităm şi pentru Oradea Mare", a mai spus Popa, lansând "un apel călduros şi frăţesc" ca orădenii să se prezinte la vot pe 14 iunie.

O "realizare deosebită"

"Acest proiect nu este al lui Bolojan, ci al orădenilor", a spus şi Gavrilă Ghilea, amintind că nu întâmplător ideea se bucură de susţinerea a tot mai mulţi orădeni performanţi în domeniile lor de activitate, fie români, fie maghiari. "Credem că şi maghiarii, de data aceasta, vor merge la vot. Poveşti precum cele cu scăderea procentajului (n.r. – de etnici maghiari în Oradea Mare) nu mai sperie populaţia maghiară", a adăugat senatorul Ghilea.

Acesta a scos în evidenţă că progresul este inevitabil, dar contează dacă el se produce la timp, permiţând valorificarea unor şanse, sau dacă, dimpotrivă, se pierde timp, ceea ce duce şi la pierderea unor oportunităţi de dezvoltare. "Nu e totuna când realizăm lucruri deosebite în Oradea, dacă le facem azi sau peste zece ani", a spus Ghilea.

Despre "ataşamentul PSD şi UDMR"

Ajuns la sediul PNL după începerea conferinţei de presă a celor doi copreşedinţi ai organizaţiei judeţene, primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit pentru sprijin colegilor liberali implicaţi în campanie, dar şi companiilor şi orădenilor de rând care pe zi ce trece se alătură voluntarilor ce militează pentru Oradea Mare. Bolojan a mulţumit, de asemenea, şi conducerii locale a PMP care, deşi această formaţiune nu este în alianţă cu liberalii, a recomandat membrilor şi simpatizanţilor săi să voteze pentru fuziune.

Pe de altă parte, primarul Oradiei a lansat o provocare către PSD şi UDMR, declarându-se convins că şi liderii locali ai acestor partide "sunt conştienţi de importanţa unificării, şi cred că ar putea face şi ei mobilizarea la vot, dovedindu-şi ataşamentul faţă de acest oraş".

Întrebat de BIHOREANUL dacă nu regretă că a renunţat la alianţa locală cu PSD în favoarea celei cu UDMR, în condiţiile în care udemeriştii boicotează referendumul, dar numeroşi pesedişti îl susţin, Bolojan a amânat "reglarea conturilor" cu politicienii din cele două formaţiuni până după turul al doilea al referendumului. "Voi face astfel de comentarii după 14 iunie", a promis primarul Oradiei.