Construcţie "la firul ierbii"

După ce cu o zi înainte au avut întâlniri cu membrii de partid din Suplacu de Barcău şi Marghita, iar dimineaţă cu organizaţia de femei şi cu colegii din cea judeţeană, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au vorbit într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la amiază despre eforturile organizatorice de după fuziunea între vechii liberali şi foştii pedelişti, despre care Blaga a afirmat că se desfăşoară "la firul ierbii", adică de la bază.

Amintind "unde eram anul trecut pe vremea asta, cu un PSD atotputernic şi arogant, şi cu o opoziţie extrem de fragmentată", Blaga a subliniat câştigurile noului PNL şi a spus că în prezent, pe lângă evaluarea stadiului fuziunii celor două grupări, are loc şi o tatonare a planurilor de viitor, nu doar pentru răsturnarea Guvernului Ponta printr-o moţiune de cenzură, ci şi prin pregătirea alegerilor locale, afirmând că partidul trebuie să scoată în faţă "oameni integri, buni profesionişti, care trebuie căutaţi de pe acum", prin cercetări sociologice, în niciun caz viitorii candidaţi neputând fi persoane controversate sau care "să se califice la locul de muncă".

Statut mai aspru

Tot în legătură cu calitatea cadrelor de partid, copreşedintele Alina Gorghiu a informat că a fost pregătit un proiect pentru modificarea statutului PNL, ce urmează să fie adoptat la Consiliul Naţional de la finele lunii aprilie sau începutul lunii mai, şi care ar dovedi că "singurul partid care are o agendă de integritate autentică este PNL".

Practic, a spus Gorghiu, noile norme ale partidului ar urma să stabilească precis ce sancţiuni vor primi, politic, liderii şi membrii suspectaţi de corupţie şi fapte asimilate acesteia: o persoană în arest preventiv, indiferent de forma acestuia, va fi automat suspendat din funcţia de la partid, şi o persoană trimisă în judecată îşi va pierde şi ea, automat, funcţia politică. De asemenea, o persoană condamnată în primă instanţă va fi suspendată din calitatea de membru al partidului, iar o persoană condamnată definitiv va fi "radiată" şi îşi pierde sprijinul politic.

Curăţenie pe alese

Planurile de primenire a PNL par, însă, să fie contrazise de practica liderilor din Bihor, cel puţin în ceea ce-l priveşte pe primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, trimis în judecată, în stare de arest, în două dosare de corupţie, într-unul fiind acuzat că a luat mită (atât de la un om de afaceri, patronul Unicarm, pentru a închide ochii la faptul că un magazin din acest lanţ a fost construit nelegal în Beiuş, cât şi de la Episcopia Greco-Catolică, pentru a o scuti de plata unor taxe şi impozite locale), dar care – în pofida acestor lucruri – a fost reconfirmat luna trecută, cu sprijinul copreşedintelui PNL Bihor, Cornel Popa, în funcţia de copreşedinte al PNL Beiuş.

Astfel că, după ploaia de discursuri legate de modul în care vor să "cureţe" partidul de penali, în conferinţa de sâmbătă, liderii PNL au fost puşi în încurcătură de BIHOREANUL. Întrebat cum justifică această duplicitate, copreşedintele PNL Bihor Cornel Popa a replicat, vizibil deranjat, că l-a susţinut pe Domocoş în urmă cu trei săptămâni, în baza actualului statut al partidului, înainte ca organele de conducere de la centru să propună înăsprirea lui, iar asta pentru că în toate organizaţiile principiul a fost păstrarea celor doi copreşedinţi (un liberal vechi şi un fost pedelist) în funcţiile de copreşedinţi. "Atunci (n.r. – cu trei săptămâni în urmă) nu eram în faza hotărârii Biroului Politic Naţional, care a fost luată ulterior, nu ştiam ce reglementări vor urma în partid", a spus Popa, adăugând, însă, că imediat după introducerea sancţiunilor pentru membrii acuzaţi de corupţie Domocoş "a fost suspendat din funcţia de copreşedinte".

"La o primă hotărâre judecătorească de condamnare, lucru pe care nu îl doresc şi nu i-l doresc, va pierde toate funcţiile din partid, la a doua condamnare şi calitatea de membru al partidului. Până atunci, mai mult decât condamnă legea nu putem condamna nici noi", a spus Popa.