Festivităţile organizate la Oradea de liderii UDMR Bihor cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au stat sub semnul ripostei faţă de adversarii din PPMT, cărora - prin discursurile rostite - le-au transmis că sunt un "partid creat artificial în Ungaria" şi că "iubirea de naţie" nu se demonstrează prin declaraţii de presă, ci prin "acţiuni efective" în sprijinul comunităţii maghiare.

Caricaturizaţi, dar cu rezultate

În discursul său, preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a declarat că formaţiunea sa va milita pentru comunitatea maghiară şi a spus că îşi va îndeplini obiectivele indiferent dacă trebuie să convingă partenerii de guvernare români sau să depăşească dificultăţile generate de apariţia PPMT. "Noi vom face ce am spus că vom face pentru că nu putem lăsa ca partenerii de alianţă să ne amăgească şi nici nu ne lăsăm la un partid creat artificial în Ungaria", a spus Kiss.

La rându-i, preşedintele executiv Szabo Odon a avut un discurs a cărui concluzie a fost că PPMT nu va reuşi să slăbească UDMR. Referindu-se la faptul că în Oradea au fost distribuiţi fluturaşi reprezentându-i pe liderii UDMR Bihor caricaturizaţi şi învinuiţi de o politică ce nu serveşte comunitatea maghiară, Szabo a arătat că reprezentanţii Uniunii îşi fac datoria faţă de comunitate şi au rezultate concrete.

"Pe mine m-a întrebat una din fiicele mele "Tati, de ce ţi-a fost pictată faţa?". Probabil pentru că noi am reuşit să renovăm Teatrul din Oradea şi să înfiinţăm un teatru maghiar? Pentru că renovăm Cetatea din Oradea? Pentru că am înfiinţat două şcoli maghiare în Bihor? Pentru că s-a retrocedat clădirea Liceului Reformat Lorrantffy? Pentru că vom crea Centrul Oncologic?...", a enumerat, retoric, preşedintele executiv al UDMR Bihor câteva din ceea ce consideră a fi realizările politicienilor locali ai Uniunii.

Fapte, nu vorbe

De asemenea, Szabo l-a ironizat pe europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul de facto al PPMT, arătând că acesta s-a folosit de UDMR pentru a ajunge în Parlamentul European, dar nu a avut rezultate concrete în folosul maghiarilor din Transilvania, spunând că "nici măcar funcţia de preşedinte al Parlamentului European nu a reuşit să aducă autonomia maghiarilor din Transilvania".

Szabo Odon a conchis că, spre deosebire de reprezentanţii PPMT, cei ai UDMR au acţiuni concrete în sprijinul comunităţii maghiare: "Iubirea de naţie nu trebuie să fie în declaraţii de presă, ci să se vadă în acţiuni efective".

În final, el a cerut, indirect, reprezentanţilor PPMT să nu "lucreze" separat de cei ai UDMR, ci să li se alăture pentru a susţine comunitatea maghiară. "Să nu lucrăm unii împotriva celorlalţi, căci n-o să fim niciunde dacă ne rupem în bucăţi", a spus el.

Puhoi maghiaro-român

Le festivităţile organizate de UDMR Bihor în Oradea au participat, conform Jandarmeriei, circa 1.200 de persoane, care au purtat steaguri ale Ungariei, dar şi ale României, Oradiei şi Uniunii Europene, precum şi ale UDMR. Dintre oficialii locali au fost prezenţi subprefectul Adelina Coste, care a şi dat citire unui mesaj de salut al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, viceprimarul Oradiei, Florica Cherecheş, reprezentanţi ai principalelor partide româneşti - PSD (prin senatorul Ioan Mang), PDL (prin vicepreşedintele organizaţiei judeţene, Traian Abrudan, şi câţiva consilieri locali) şi PNL (prin vicepreşedintele organizaţiei municipale, Liviu Andrica).

De asemenea, la festivitate au participat, ca invitaţi din Ungaria, viceprimarul oraşului Debreţin, Pajna Zoltan, şi primarul oraşului Berettyoujfalu, Murokozi Zoltan, localităţi aflate în relaţii de parteneriat cu municipalitatea orădeană, precum şi numeroşi alţi lideri ai UDMR, precum ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, predecesorul acestuia, senatorul Cseke Attila, viceprimăriţa Rozalia Biro, şi mai mulţi consilieri locali şi şefi de instituţii guvernamentale deconcentrate din Bihor.

După festivităţile de la statuia lui Szacsvay Imre, sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni a continuat cu marş cu torţe prin centrul Oradiei, în fruntea coloanei trecând un grup de călăreţi în costume de husari, iar apoi la Teatrul Szigligeti Ede, unde a fost jucat un spectacol despre Sfântul Ladislau, întemeietorul Oradiei şi rege al Ungariei între anii 1070 şi 1095.

Manifestările organizate de către reprezentanţii UDMR Bihor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au început joi la Biserica Reformată din Rogerius, printr-o slujbă desfăşurată în prima parte a zilei, după care, în cursul după amiezii au avut loc depuneri de flori la monumentul revoluţionarului polonez Kazimir Rulikowky din Cimitirul Municipal, urmate de o festivitate similară la statuia revoluţionarului român Nicolae Bălcescu din Parcul cu acelaşi nume.