Mihai Carmen Pandel (foto), liderul grupării orădene "Spartanii", a fost reţinut marţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, fiind acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, în perioada 2012-2013, în calitate de administrator al unei societăţi orădene, bărbatul ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii cheltuieli fictive privind achiziţii de ulei şi zahăr, în valoare totală de 43.211.348 lei, de la o altă firmă din Oradea.

"În acest fel, administratorul a încercat să obţină preţuri competitive, prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, rezultate în urma derulării operaţiunilor reale de achiziţie de la furnizori din Ungaria şi vânzare către beneficiari autohtoni", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Prejudiciul total provocat bugetului consolidat al statului este de 13.939.145 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Din cercetările poliţiştilor, sumele de bani obţinute fraudulos au fost reintroduse de Pandel în circuitul comercial legal derulat prin achiziţii de mărfuri, efectuate de societatea administrată de suspect.

Miercuri, 27 noiembrie interlopul a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă, pentru evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Pandel a mai fost ridicat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor pe 7 octombrie, tot pe marginea unor afaceri frauduloase, fiind suspectat că făcea parte dintr-o grupare de evazionişti care au eludat plata TVA datorat bugetului de stat în urma unor achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei, prin intermediul unor circuite evazioniste de tip "carusel". În acel dosar, prejudiciul provocat bugetului de stat se ridică la 12 milioane de lei.

UPDATE. Tribunalul Bihor a emis, miercuri seara, mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Mihai Carmen Pandel. Hotărârea instanței nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.