Preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, a povestit miercuri, într-o conferinţă de presă, cum a avut loc întrevederea în care deputatul Nicolae Jolţa l-a informat că va părăsi tabăra liberală pentru a se înscrie în PDL, alături de coreligionarul său penticostal, Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean.

"Pe obrazul meu"

"Aveam semnale încă din perioada între Crăciun şi Revelion despre acest lucru", a spus Cornel Popa, adăugând, însă, că nu i-a cerut niciodată lui Jolţa să spună dacă zvonurile privind migrarea sa la PDL erau sau nu întemeiate, mai ales că însuşi deputatul declarase public, atunci când Ţîrle şi-a anunţat adeziunea la democrat-liberali, că el nu va face acelaşi pas. "Vinerea trecută, a venit (n.r. - Jolţa) la mine, şi mi-a spus că îi pare foarte rău şi că îi este foarte greu, dar intră în PDL, dintr-o chestie (n.r. - motivaţie) personală", a mai spus Popa.

Liderul liberal a afirmat că regretă gestul făcut de Jolţa şi se simte "dezamăgit", întrucât "am ţinut la copilul ăsta şi am crezut în el, iar pe obrazul şi prin eforturile mele a ajuns deputat". În fine, Popa a mai precizat că Jolţa nu a fost niciodată "marginalizat" în cadrul organizaţiei judeţene a PNL. "Întrebaţi-l şi pe domnul Bolojan, noi l-am susţinut mereu cu toată încrederea", a spus senatorul.

Contra traseismului

Întrebat de BIHOREANUL dacă PNL va propune modificarea legii astfel încât traseismul politic să fie interzis şi sancţionat, mai ales că liberalii au primit ei înşişi un asemenea traseist în persoana deputatului Octavian Bot, plecat de la PDL, Popa a reiterat că reprimirea în partid a lui Bot s-a făcut în pofida votului negativ al organizaţiei judeţene, după ce ex-pedelistul şi-a aranjat situaţia cu preşedintele Crin Antonescu. "Amintiţi-vă ce poziţie a avut în această problemă organizaţia Bihor", a spus Popa, arătând că Biroul Permanent Judeţean s-a împotrivit reprimirii lui Bot, dar acesta a beneficiat de votul favorabil dat de Biroul Permanent Naţional al partidului.

De asemenea, a spus Popa, liberalii au vrut în 2008 să sancţioneze prin legea electorală nu doar traseismul aleşilor locali, care în prezent îşi pierd funcţiile dacă demisionează din partidele în numele cărora au fost votaţi de cetăţeni, dar şi traseismul parlamentarilor. Numai că, a precizat liderul PNL Bihor, la acea vreme s-au împotrivit PSD-iştii.

"În ultimele luni de guvernare, când am modificat legea, am introdus sancţionarea tuturor aleşilor traseişti cu pierderea funcţiilor, indiferent că erau primari, preşedinţi de consiliu judeţean, consilieri locali, judeţeni, deputaţi sau senatori. Dar în Parlament, PSD, prin domnul Hrebenciuc (n.r. - Viorel Hrebenciuc) a introdus pe ultima sută trei amendamente care au fost adoptate, aşa că acum deputaţii şi senatorii pot migra de la un partid la altul fără a fi sancţionaţi".

Cu toate acestea, a încheiat Popa, PNL va mai încerca să modifice legea aşa încât traseismul parlamentarilor să fie sancţionat, nefiind exclusă nici amendarea Constituţiei în acest scop.