Preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că „salută” înţelegerea la care au ajuns la finele săptămânii trecute premierii României, Bulgariei şi Serbiei în ceea ce priveşte ermetizarea graniţelor ca măsură preventivă faţă de asaltul migranţilor din ţările arabe.

„Salutăm că România, Bulgaria şi Serbia au ajuns la o poziţie comună, pe care s-o susţină la Bruxelles”, a spus liderul PPMT, adăugând că în acest fel ţara noastră se alătură poziţiei pe care încă din vară au trasat-o statele din aşa numitul grup Vişegrad (Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia), de a refuza cotele obligatorii de refugiaţi pe care ar trebui, la indicaţiile Germaniei, să le găzduiască fiecare stat UE.

„Această soluţie este ineficace şi nu dă răspuns, oricum, problemelor. Nici Germania deja nu mai vorbeşte despre cote, ci despre respingerea refugiaţilor”, a spus Szilagyi Zsolt.

În context, acesta şi-a repetat cererea ca România să securizeze frontiera verde cu Serbia, ţara pe unde pătrund cei mai mulţi refugiaţi în Europa. „În continuare susţinem că România ar trebui, la fel ca Ungaria, să închidă cu gard din sârmă ghimpată frontiera verde cu Serbia”, a spus liderul PPMT, precizând că un asemenea gard ar avea un rol preventiv.

„Dacă România închide graniţa verde cu Serbia, se poate considera un mesaj: Dragilor, nu mai veniţi aici, suntem pregătiţi, mai bine mergeţi acasă!”, a spus Szilagyi.

Şeful PPMT a afirmat că acest lucru trebuie făcut cât mai repede, întrucât după ce statele occidentale au început să ia măsuri pentru respingerea migranţilor aceştia vor veni în flux invers, din Vest către Balcani: „Mai devreme sau mai târziu, valul va ajunge înapoi, vor ajunge în România, şi situaţia trebuie evitată”.

De asemenea, un alt argument pentru care Szilagyi solicită securizarea graniţelor faţă de refugiaţii arabi este chiar includerea României în interiorul Spaţiului Schengen: „Graniţele Europei vor fi acolo unde se opresc migranţii, iar România poate dovedi că este pregătită, ca să fie acceptată în Spaţiul Schengen, că este în stare să apere hotarele Europei”.