Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a comentat vineri, într-o conferinţă de presă, conflictul izbucnit între primarul Ilie Bolojan şi prefectul Gavrilă Ghilea pe tema reabilitării faţadelor clădirilor din centrul Oradiei, după ce acesta din urmă a dat aviz de legalitate pe patru hotărâri adoptate în acest scop de Consiliul Local pentru ca recent, pe 1 octombrie, să le atace în justiţie, blocând astfel aplicarea lor.

"Nu m-aş fi amestecat în această dispută dacă cetăţenii cu care am venit în contact nu ar fi ridicat câteva probleme. Unii dintre ei stau în clădiri care nu au statut de monument, alţii deţin proprietăţi care nu sunt în zona de imobile vizibilă publicului", a spus Mang, arătând că Primăria a greşit punând la plată şi asemenea categorii de proprietari. "Nu pot fi de acord cu poziţia Primăriei, care a răspuns că cetăţenii nemulţumiţi pot face contestaţii", a adăugat senatorul social-democrat.

Mult mai vehement a fost Mang, însă, faţă de conduita prefectului Gavrilă Ghilea, pe care l-a acuzat, la fel cum o făcuse şi primarul Ilie Bolojan, de rea intenţie. "Cum poate prefectul să dea aviz de legalitate pe nişte hotărâri de Consiliu Local, iar apoi tot el să le atace în instanţa de contencios şi să le blocheze?", a comentat Mang.

Senatorul l-a criticat pe Ghilea şi pentru depăşirea atribuţiilor, fiindcă prefectul nu s-a limitat să analizeze legalitatea hotărârilor municipalităţii, ci s-a pronunţat şi asupra oportunităţii lor, în încercarea de a exploata politic nemulţumirea orădenilor şi, astfel, de a-şi pregăti lansarea în cursa pentru câştigarea funcţiei de primar. "Nu pot fi de acord cu poziţia prefectului, care şi-a început campania pentru Primărie. Prefectul nu are voie să-şi spună părerea despre avantajele sau dezavantajele unor hotărâri de Consiliu, ci numai despre forma juridică a acestora", a spus Mang.

"În concluzie, aş dori să-i rog pe cei doi combatanţi să lase gâlceava mediatică de o parte şi să se concentreze asupra a ceea ce au de făcut", a încheiat preşedintele PSD Bihor.

Întrebat de BIHOREANUL dacă are informaţii conform cărora prefectul Ghilea intenţionează ca la următoarele alegeri locale să candideze pentru funcţia de primar al Oradiei, Ioan Mang a negat, arătând că singurele indicii care îl determină să aprecieze că se va întâmpla acest lucru este încercarea lui Ghilea de a exploata nemulţumirea orădenilor în favoarea sa şi a PDL.