Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au finalizat cercetările iar vineri au dispus trimiterea în judecată a liderului sindical al Centrum H.Essers, Kovacs Mircea, acuzat că a pretins 44.000 euro pentru semnarea contractului colectiv de muncă în forma stabilită de patronatul companiei, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit informării, procurorii au stabilit că liderul de sindicat a pretins prima tranşă a mitei, 20.000 de euro, pe 5 februarie de la un reprezentant legal al acestei societăţi comerciale, tranzacţia fiind disimulată într-un contract de împrumut, încheiat între Kovacs şi firma Centrum. Actul era dubios şi doar prin faptul că obiectul de activitate al societăţii Centrum este exclusiv transportul intern şi internaţional.

Totodată, pe 7 iunie, sub pretextul finalizării negocierilor pentru contractul colectiv de muncă şi semnarea acestuia în varianta favorabilă patronatului, Kovacs a mai pretins încă 24.700 euro, stabilind să primească un avans de 15.000 euro, iar restul de 9.700 euro după încheierea documentului. "La 15 iunie 2010, inculpatul a fost prins în flagrant după ce a primit suma de 15.000 euro din banii pretinşi în scopul menţionat mai sus", se precizează în comunicat.

Pe 16 iunie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Kovacs pentru 24 de ore, iar în aceeaşi zi, Tribunalul Bihor a hotărât arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile, măsură menţinută şi în prezent. Vineri, procurorii DNA l-au trimis în judecată, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

Contactat de BIHOREANUL, avocatul Paul Trif, apărătorul liderului sindical, susţine că dosarul a fost creat artificial, pe probe lacunare şi declaraţii contradictorii. "Din punctul nostru de vedere, acuzaţiile nu sunt fondate. Există multe declaraţii contradictorii ale reclamanţilor, care demonstrează faptul că sumele nu s-au pretins niciodată cu titlu de mită ci împrumut. În plus, dacă Mircea Kovacs a solicitat banii ca mită, de ce a girat pentru banii respectivi întreaga sa avere. De ce să fi riscat să piardă tot? Este absurd", a declarat avocatul.

Citiţi pe larg despre cazul liderului sindical al Centrum care şi-a înregistrat propria arestare, în articolul "Şpagă pe bandă"