Magistraţii Tribunalului Bihor au emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Kovacs, liderul sindical al grupului de firme Centrum-Hessers SRL, după ce acesta a fost prins în flagrant de procurorii DNA primind mită 15.000 de euro pentru semnarea contractului colectiv de muncă în varianta propusă de patronat.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 5 februarie - 7 iunie, Kovacs a pretins de la un reprezentant al companiei, denunţător în cauză, 44.700 euro pentru a semna contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, în varianta propusă de conducerea firmei.

În prima fază, pe 5 februarie, liderul sindical a cerut şi primit 20.000 de euro, tranzacţia fiind disimulată într-un contract de împrumut, încheiat între Kovacs şi firma Centrum. Actul era dubios şi numai prin faptul că obiectul de activitate al societăţii Centrum este exclusiv transportul intern şi internaţional.

Ulterior, pe 7 iunie, sindicalistul a mai pretins, sub acelaşi pretext, alţi 24.700 de euro, stabilind să primească 15.000 de euro înainte de perfectarea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, iar 9.700 de euro după încheierea documentului.

Marţi, 15 iunie, Kovacs a fost prins în flagrant în momentul în care a încasat avansul de 15.000 de euro, iar miercuri, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore. În aceeaşi zi, Tribunalul Bihor a hotărât arestarea liderului sindical sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.