Este oficial, campionatul Ligii a III-a la fotbal nu se va mai relua! Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal a adoptat, luni, în acest sens propunerea Departamentului Competiții al FRF de a încheia sezonul oficial 2019-2020.

Astfel, actuala ediție de campionat a Ligii a III-a la fotbal se încheie după doar 16 etape disputate din totalul celor 30 programate. Practic, s-a disputat turul de campionat și o etapă din retur.

Ca urmare a acestui fapt, echipele bihorene Luceafărul Oradea și CSC Sânmartin încheie sezonul pe locul 5, cu 26 de puncte (Luceafărul), respectiv pe poziția a 6-a cu 25 de puncte (CSC Sânmartin).

Reamintim că cele două formații au făcut parte din Seria a V-a a Ligii a III-a.

Federația Română de Fotbal a hotărât să nu retrogradeze nicio echipă, iar în Liga a II-a vor promova formațiile clasate pe prima poziție în fiecare serie sau învingătoarele unui baraj în dublă manșă între locul 1 și locul 2 din fiecare serie, dacă diferența între primele două formații este egală sau mai mică de trei puncte. Prin această măsură, FRF consideră că în actualul mod în care vor fi desemnate campioanele primează meritul sportiv.

În acest fel, echipele Aerostar Bacău (din Seria 1) și U Craiova 1948 (din Seria 4) au promovat direct în Liga a II-a, iar barajele pentru accederea în eșalonul secund sunt: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (în Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (în Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (în Seria 5).

Totodată, conducerea Federației Române de Fotbal a anunțat și cum va fi completat sezonul viitor  al Ligii a III-a. Conform deciziei FRF, meciurile de baraj dintre campioanele Ligii a IV-a vor fi anulate, urmând a fi organizată o nouă tragere la sorți pentru stabilirea a 14 mini-grupe de promovare. În acest fel, se vor întâlni câte trei echipe campioane județene, iar câștigătoarea fiecărei grupe va accede în Liga a III-a. Ca urmare, nu vor mai promova 21 de echipe, așa cum era până acum, ci 14.

Totuși, și cele mai bune formații care vor încheia pe locul 2 mini-grupa din care vor face parte, departajate pe baza unor anumite criterii, vor avea șansa de-a ajunge în Liga a III-a, dacă vor fi locuri vacante.

Conform comunicatului Federației Române de Fotbal, „Liga 3 sezonul 2020/2021 va fi astfel configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formații retrogradate din Liga 2 (două formații s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiție). Prin excepție de la prevederile art. 18 alin 1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3. În situația în care există mai mult de 7 locuri vacante în Liga 3, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă și ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispozițiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.  Dacă o echipă situată pe locul 1 într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga 3 nu se înscrie în competiție, nu îndeplinește condițiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiției Liga 3 sezonul 2020/2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul 2 în mini-grupa respectivă”.

CAO Oradea, care este liderul Ligii a IV-a în județul Bihor și care cel mai probabil va fi desemnată campioana județului în acest an, nu va mai juca astfel cu echipa de pe primul loc din județul Sălaj și va aștepta noua tragere la sorți pentru a-și cunoaște adversarii de la turneul de baraj.

Data la care va avea tragerea la sorți, cât și datele de disputare a meciurilor de baraj nu au fost încă stabilite.