La fix trei luni după închiderea temporară a cafenelei Moszkva, Poliţia Locală Oradea a pus lacăt pe un alt local: clubul de noapte Avenue, situat pe Vasile Alecsandri şi aparţinând firmei Dorobanţilor Entertainment SRL.

Începând cu 24 mai, obloanele au fost coborâte pentru 30 de zile, după mai multe sesizări venite din partea vecinilor care reclamau că, mai ales la sfârşit de săptămână, nu se pot odihni din cauza muzicii care bubuie dinspre local, cu mult peste normele legale admise. Patronul pretinde însă că măsura e abuzivă, fără temei şi luată doar după... ureche!

Vibraţii la vecini

Deschis în decembrie 2011 şi devenit unul dintre cele mai populare cluburi din centrul oraşului, Avenue a primit o grea lovitură pe 24 mai. Printr-o dispoziţie semnată de primarul Ilie Bolojan, localul a fost obligat să-şi suspende activitatea pentru o lună. Decizia fusese luată după ce Poliţia Locală a fost bombardată cu reclamaţii de vecinii disperaţi că nu pot dormi din cauza gălăgiei ce răzbate dincolo de pereţii clubului.

"Au fost rugaţi să reducă sonorul, dar nu au ţinut cont. La fiecare sfârşit de săptămână aveam aceeaşi problemă. Vibra toată clădirea, până la ultimul etaj", spune Tiberiu Bondar, unul dintre locatarii nemulţumiţi. În urma sesizărilor, poliţiştii şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au măsurat şi nivelul de zgomot la imobilele din jurul localului. Pentru că nivelul maxim a fost depăşit, administratorul clubului a fost sancţionat în ultimele trei luni cu cinci amenzi. Dar pentru că nici aşa situaţia nu s-a schimbat, iar reclamaţiile au continuat să curgă, poliţiştii au propus suspendarea activităţii pentru 30 de zile.

Nu-i legal

Reprezentanţii Avenue spun însă că decizia a fost forţată. "Ne judecăm atât pentru amenzi, cât şi pentru decizia cu suspendare", zice avocatul Adrian Pop, care susţine că Poliţia Locală nu avea dreptul să închidă clubul. Potrivit legii, decizia de suspendare se poate lua după contravenţii repetate, dar pentru că sancţiunile dispuse au fost contestate în instanţă, autorităţile - susţine avocatul - trebuia să aştepte finalizarea proceselor. "Dacă Poliţia vă suspendă dreptul de a conduce maşina şi contestaţi măsura, până la judecarea cererii rămâneţi cu permisul. Aşa şi aici. Este, practic, o sfidare a autorităţii judecătoreşti!".

La rându-i, patronul Avenue, Cosmin Vidican, susţine că sancţiunile nu i-au fost aduse la cunoştinţă, iar unele ar fi fost date "după ureche". "La propriu, căci un poliţist a decis odată că muzica era prea tare doar fiindcă aşa a considerat el". În plus, pe toate procesele verbale apare numele unui singur vecin, devenit astfel "martor de serviciu" împotriva localului: Valeriu Trip, fost universitar ajuns patron de fabrică de volane, care locuieşte la etajul 1 al imobilului de la numărul 5. "A zis că la el în casă nici musca nu trebuie să se audă şi că nu se lasă până nu ne închide. Uite că a reuşit", zice Vidican.

Mai mult, măsurătorile care au indicat un nivel al zgomotului peste limita admisă s-au făcut fără ştirea clubului. "De unde să ştim dacă zgomotul provenea de la noi? Poate era gălăgia de pe stradă, de pe terase. Nu-i corect!", acuză afaceristul, care consideră decizia un abuz care îi vatămă afacerea. "Am investit peste 200.000 euro. Acum pierdem clienţi şi avem 17 angajaţi în concediu fără salariu, dar în acelaşi timp plătim impozite şi taxe. Vi se pare corect?"

08 Alexandru Laza.jpgMai încet cu gălăgia!

Şeful Poliţiei Locale, comisarul şef Alexandru Laza (foto), afirmă însă că reproşurile nu sunt îndreptăţite. "Nimeni nu neagă că în centrul oraşului este nevoie de distracţie, dar patronii de localuri trebuie să respecte autorizaţiile care le-au fost emise şi care prevăd că nu au voie să-i deranjeze pe alţii".

Mai mult, Laza avertizează că, odată cu redeschiderea teraselor, poliţiştii îşi vor înmulţi acţiunile de verificare în localuri, precum şi măsurătorile nivelului de zgomot, împreună cu reprezentanţii DSP. Ca urmare, şi numărul sancţiunilor ar putea creşte. Motiv pentru care are şi un sfat pentru patronii de local: mai încet cu gălăgia!