Situaţie nemaiîntâlnită la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Oradea, ai cărui şefi au aflat de la BIHOREANUL că un ofiţer superior ascunde de săptămâni întregi faptul că e judecat pentru fapte penale.

Inculpatul este comisarul şef Marcel C., adjunctul şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş, trimis în judecată luna trecută pentru refuzul recoltării de probe biologice după un accident. Ca să nu fie expediat la munca de jos, ofiţerul a tăcut mâlc, deşi era obligat să raporteze situaţia al cărei protagonist este.

Pe fugă

Comisarul şef Marcel C. a devenit inculpat după o banală tamponare pe care a provocat-o anul trecut, pe 18 decembrie 2015, în zona benzinăriei Delta Oil din Sînmartin.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Oradea, şoferul maşinii lovite a oprit imediat după incident, crezând că va putea rezolva problema amiabil, dar, spre surprinderea lui, Marcel C. a „uşchit-o”, aşa că a sunat imediat la 112 şi a pornit în urmărirea lui, ajungându-l din urmă în parcarea magazinului Kaufland din Nufărul.

Până să termine convorbirea, un echipaj al Poliţiei Rutiere era deja în parcare, însă agenţii n-au apucat să discute cu Marcel C., căci acesta a „şters-o” din nou. „Echipajul l-a urmărit şi l-a oprit la intersecţia străzii Nufărului cu Morii, unde i-au fost solicitate documentele”, se arată în actul de acuzare.

Alba, neagra

Întrucât mirosea a alcool, poliţiştii i-au cerut lui Marcel C. să sufle în etilotest, iar când a refuzat i-au pus în vedere să vină cu ei la Serviciul de Medicină Legală pentru analize de sânge. Cum n-a vrut, agenţii l-au condus la sediul Poliţiei Rutiere.

Aici, a uzat de dreptul la tăcere. Ulterior, când a fost anunţat că i se întocmeşte dosar pentru refuzul recoltării de probe biologice, a schimbat tactica, invocând amnezia. „A declarat că îşi aduce aminte doar că n-a vrut să sufle în etilotest, nu şi că i s-ar fi zis să meargă la probe de sânge”, arată rechizitoriul.

E adevărat, după întocmirea procesului verbal a mimat bunele intenţii, cerând să fie dus la analize, dar era deja târziu. „Infracţiunea de refuz de recoltare a mostrelor biologice are consumare instantanee. Orice revenire asupra refuzului consemnat în procesul-verbal nu mai are relevanţă cu privire la existenţa infracţiunii, care s-a comis în momentul în care inculpatul a spus «nu»”, explică procurorii.

Anchetatorii consideră schimbările de atitudine ale ofiţerului ca fiind o tentativă de „tergiversare a prezentării sale la unitatea sanitară, până când efectuarea unor probe de laborator nu ar mai putea avea rezultate concludente”. Motiv pentru care au şi dispus trimiterea lui în judecată, ceea ce s-a întâmplat luna trecută, pe 12 iulie.

Poveşti pentru şefi

Dosarul penal a fost înregistrat la Judecătoria Oradea pe 15 iulie, dată la care, potrivit Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului, Marcel C. era obligat să înştiinţeze „de îndată” compartimentul de resurse umane al ITPF Oradea, pentru a fi pus la dispoziţia conducerii astfel încât până soluţionarea cauzei să execute doar atribuţii stabilite de şeful instituţiei.

Doar că ofiţerul n-a mai fost la fel de grăbit ca atunci când a vrut să fugă de poliţişti, ascunzând existenţa procesului, după cum confirmă şi şeful Inspectoratului, comisarul şef Marin Bondar (foto). „Nouă ne-a spus, în decembrie anul trecut, că a fost la tăiat de porc acasă, la părinţi, unde a băut un pahar de vin, şi pe drum l-a prins un echipaj al Poliţiei Rutiere. Am zis că na, se întâmplă. N-am ştiut că a fost trimis în judecată”, a declarat BIHOREANULUI şeful Inspectoratului.

Anchetat pentru.. tăcere

Ca să-şi poată păstra atribuţiile funcţiei, Marcel C. ar fi tăcut probabil în continuare dacă secretul nu i-ar fi fost „deconspirat” de BIHOREANUL, care l-a şi adus joia trecută la cunoştinţa conducerii ITPF Oradea. Urmarea? „Pentru că nu a informat de îndată structura de resurse umane despre dobândirea calităţii procesuale, vor fi dispuse măsurile prevăzute de Statutul poliţistului”, a transmis redacţiei, în mod oficial, instituţia. Altfel spus, pe lângă procesul penal, ofiţerul s-a ales acum şi cu o anchetă disciplinară, riscând o sancţiune care poate merge de la mustrare până la destituire.

Căutat pentru a-şi spune punctul de vedere, comisarul şef Marcel C. nu a fost de găsit nici la sediul Sectorului Borş şi nici la cel al Inspectoratului din Oradea, iar numărul său de telefon a fost declarat informaţie „nepublică” de către reprezentanţii instituţiei. „Îi voi da numărul dumneavoastră de telefon şi îi spun să vă sune, dacă vrea. Eu consider că trebuie să aibă atâta demnitate să zică ce are de spus, să îşi asume ce a făcut”, s-a oferit şeful Inspectoratului.

Degeaba, însă, căci ofiţerul n-a sunat. Că n-o fi având ce zice, ori că îi lipseşte demnitatea, asta numai el ştie...