Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a scurtat lista localităţilor cu interdicţii şi restricţii pentru unele activităţi, în baza ratei de infectare cu SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile. 

La nivelul judeţului Bihor, incidenţa cazurilor Covid descoperite în această perioadă a scăzut la media de 2,39 la mia de locuitori, într-o singură comună depăşind 6, pragul de la care poate fi instituită carantina, iar în Oradea a scăzut la 3,67.

CJSU a adoptat şi o măsură care permite excepţii privind regulile pe pârtii, pentru zona satului de vacanţă Vârtop. 

Mai puţine UAT-uri afectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), condus de prefectul Dumitru Țiplea, a adoptat miercuri Hotărârea nr. 71/2020, privind revizuirea listei unităţilor administrativ-teritoriale în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Față de precedenta actualizare, din 18 decembrie, numărul localităților din Bihor în care se impun anumite interdicţii a scăzut de la 48 la 44, iar cel al localităților cu incidență de peste 3 cazuri/1.000 locuitori, aşadar unde sunt restricţii, a scăzut de la 16 la 12.

În prezent, conform analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor, incidența la nivelul județului este 2,39 cazuri/1.000 locuitori, exceptând focarele.

Chişlaz, pe roşu

Potrivit datelor cuprinse în cea mai recentă Hotărâre a CJSU Bihor, în următoarele UAT-uri activitatea cu publicul în domeniul HoReCa este interzisă în spaţiile interioare, la fel şi a cinematografelor, precum şi desfăşurarea de concerte şi spectacole, deoarece incidenţa infectărilor Covid depistate în ultimele 14 zile este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori: Chişlaz (7,14), Spinuş (4,84), Viişoara (4,56), Beiuş (4,33), Abram (3,92), Paleu (3,9), Sântandrei (3,81), Oradea (3,67), Răbăgani (3,42), Brusturi (3,35), Nucet (3,28) şi Oşorhei (3,16).

În următoarele UAT-uri, unde incidenţa infectărilor Covid variază între 1,5 şi 3 cazuri la 1.000 de locuitori, activitatea HoReCa este permisă şi în spaţiile interioare, dar cu restricţii, putând fi desfăşurată în limita a 30% din capacitatea maximă: Rieni, Ştei, Marghita, Sâmbăta, Bărş, Căbeşti, Ceica, Vârciorog, Sânnicolau Român, Sânmartin, Buduslău, Săcădat, Boianu Mare, Sălacea, Nojorid, Derna, Hidişelu de Sus, Drăgăneşti, Uileacu de Beiuş, Şuncuiuş, Biharia, Lunca, Mădăras, Vadu Crişului, Lăzăreni, Tinca, Finiş, Husasău de Tinca, Batăr, Tileagd, Curtuişeni şi Girişu de Criş.

Excepţie pentru Vârtop

Tot în reuniunea de miercuri, 23 decembrie, CJSU Bihor a aprobat o derogare de la măsurile de sănătate publică instituite în 18 decembrie, pentru zona satului de vacanță Vârtop.

Conform Hotărârii nr.70/2020 a CJSU Bihor, prin excepție de la măsurile decise săptămâna trecută se va permite accesul persoanelor la instalația de pe pârtia Piatra Grăitoare Vârtop, fără echipament de schi sau snowboard, în intervalul orar 11:00-17:00, dar numai în cazul în care pârtia nu este practicabilă pentru sporturile de iarnă.

Conform deciziei precedente, pentru evitarea aglomeraţiilor, pe pârtii era permis în acest interval orar doar accesul persoanelor echipate pentru schi sau snowboard.

Pregătiri pentru vaccinarea anti-Covid

Pe de altă parte, CJSU a adoptat miercuri şi Hotărârea 72/2020 privind repartizarea afişelor aferente campaniei de informare pentru vaccinarea anti-Covid.

Conform Hotărârii, în Bihor vor fi distribuite 27.826 de afișe informative, în etape, conform unui calendar stabilit de Prefectură. Afișele sunt instrumente ale campaniei naționale de informare pentru vaccinarea anti-Covid și vor fi distribuite în fiecare localitate din județ.

Persoanele dornice să se informeze despre vaccinarea anti-Covid o pot face accesând și site-ul www.vaccinare-covid.gov.ro.